"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

‘Je kunt echt van elke situatie leren. Maar dat moet je wel leren’

Leren doe je elke dag, en zeker niet alleen in de schoolbankjes, betoogt Niels Huismans. Een recent boek van zijn hand wil ondernemers helpen om van dat leren een dagelijkse routine te maken. ‘Want je moet wel leren hoe je dat doet.’

Als ondernemer is geen dag hetzelfde. Never a dull moment. Dat vraagt dus ook dat je je weet aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dat is een vaardigheid die in deze tijd misschien wel belangrijker is dan ooit, zegt Niels Huismans, auteur van het recent verschenen boek Levend Leren. Maar het is gelukkig ook een vaardigheid die behoorlijk is aan te leren, aldus de managing partner van Adapt Business Innovatie, die het idee voor het eerst lanceerde tijdens een praatje op TEDxAmsterdamED 2017, maar het nu nader heeft uitgewerkt. Tijd daarom voor een kort interview.

Wat maakt jouw ‘levend leren’ anders dan ‘levenslang leren’?

“Levenslang klinkt als een verplichting. Dit moet het zeker niet zijn. Verder vind ik ook dat het bij ‘levenslang leren’ te veel gaat over formeel leren, via geïnstitutionaliseerde kanalen. Terwijl leren volgens mij veel meer een routine moet worden van ons dagelijks leven. We moeten meer op een bewuste, maar informele manier kunnen leren. Bij ‘levenslang leren’ ligt bovendien de nadruk op het versterken of aanleren van nieuwe expertise of kunde. Het concept van ‘Lerend Leven’ gaat voor mij veel meer over hoe je je adaptief vermogen versterkt.”

Wat is de take-away uit je boek?  

“Je kunt echt van elke situatie leren. Ook als zzp’er. Maar het is ook van belang dat je als zzp’er ook af en toe stilstaat en echt nadenkt over je strategie. Velen denken dat dit alleen maar een belangrijk thema voor grotere bedrijven is. Maar ook als zzp’er moet je erover nadenken: wat maakt jou(w bedrijf) uniek? Hoe positioneer jij je? Hoe blijf je ook in de toekomst relevant en zorg je dat je echte meerwaarde kunt (blijven) leveren?”

Is je boek dan vooral een pleidooi voor meer (zelf)reflectie?

“Gedeeltelijk wel. Om het concept van ‘Lerend Leven’ toe te passen is zeker een bepaalde mate van reflectie nodig. Niet zozeer zelfreflectie, maar wel meer reflectie van de situatie en omgeving waarin je je bevindt. Je moet namelijk wel de ruimte en tijd nemen om ook echt iets van een bepaalde situatie te leren. Door het concept vaker toe te passen gaat dit steeds meer op een natuurlijke wijze.”

Je pleit voor ‘doen waar je blij van wordt’. Hoe is dat te rijmen met ‘levend leren’?

“In mijn optiek is het van belang dat we allemaal ons adaptief vermogen vergroten. Dat geldt zowel voor organisaties als voor mensen. Zo kunnen we ons blijven aanpassen en dus relevant blijven. Door een lerend leven te creëren zul je vast jezelf eens uit je comfortzone halen, maar het is van belang om dit weer terug te brengen naar jouw focus. Doen waar je blij van wordt, dat hoeft namelijk zeker niet je hele leven hetzelfde te zijn.”

Lerend leven’ van Niels Huismans (1986) bevat allerlei praktijklessen, van mensen als Roger Federer tot Frank Underwood, van IKEA tot Coolblue en van Zwarte Zwanen tot Shark Tank. Het boek is verschenen bij uitgeverij Lieve Hart en ook verkrijgbaar via Huismans’ eigen website: www.marketives.nl

Peter Boerman was tussen 2016-2018 (eind)redacteur bij ZiPconomy. Hij is hoofdredacteur van Werf& ; over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Hij is gefascineerd door de vraag hoe menselijk talent en organisaties bij elkaar worden gebracht, en wil met zijn verhalen bijdragen aan een wereld waarin mensen zoveel mogelijk van hun potentie kunnen verwezenlijken. Bekijk alle berichten van Peter Boerman