"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Flexibilisering ontwricht de samenleving en de economie”

#WTFLEX: Young & United en FNV: Iedereen met structureel werk een vast contract

Gisteren deden op de World Day for Decent Work ruim 700 mensen mee in de Mars voor Zekerheid door Rotterdam, georganiseerd door Young & United en FNV. De demonstranten willen dat er 1 miljoen vaste banen komen. FNV vicevoorzitter Zakaria Boufangacha: ‘Mensen in draaideurconstructies, schijnzelfstandigen, uitzendkrachten die voor structureel werk worden ingezet, payrollers en mensen met contracten zonder zekere uren, moeten allemaal een fatsoenlijk contract met toekomstperspectief kunnen krijgen. De economie trekt aan, dus juist nu moet het kunnen.’

Eén miljoen banen

Volgens berekeningen van FNV en Young & United zijn er 1 miljoen onzekere banen voor structureel werk in Nederland die omgezet kunnen worden naar vast. Zakaria Boufangacha: ‘ Daarom pleiten wij ervoor om die mensen de komende vier jaar een baan met zekerheid te geven. We hebben het niet over werkenden die worden ingezet bij piek en ziek. We hebben het over de honderdduizenden met een jaarcontract, die moeten niet weer een jaar verlenging krijgen, maar gewoon in vaste dienst komen. De werkenden die al jaren een contract zonder een vast aantal uren hebben, die moeten inmiddels weten waar ze aan toe zijn. Of alle uitzendkrachten die jaar in, jaar uit naar hetzelfde werk gaan, tegen hun opdrachtgevers zeggen we: neem ze zelf in dienst’.

Toekomstperspectief

Flexibilisering is niet alleen voor werknemers een probleem: het ontwricht ook de samenleving en de economie, stelt Young & United en de FNV:   Een groeiend leger flexwerkers is nergens voor verzekerd en bouwt geen pensioen op. ‘Flexibilisering is een keuze van werkgevers en een trend waarbij werknemers uitsluitend worden gezien als een kostenpost in plaats van kapitaal. Nu het economisch weer beter gaat, is het tijd voor een stabilisering van de basis van onze samenleving. Werkgevers en opdrachtgevers moeten de kosten van flexibiliteit dragen en niet de werkenden’, zegt Boufangacha.

“Oplossing achter boodschap te eenvoudig”

“Ik vind de belangrijkste oplossing achter de boodschap – meer vaste banen – te eenvoudig” zo reageert Jurriën Koops op de website van brancheorganisatie ABU. “Juist de hoge kosten en risico’s van vaste contracten zijn belangrijke oorzaken van de groei van flexibel werk. Voor het realiseren van meer werkzekerheid moeten we echt verder kijken dan alleen naar het contract.

Dat doen we ook in onze gesprekken met vakbonden. Op dit moment onderhandelen we over een nieuwe cao voor uitzendkrachten. Daar staat werkzekerheid prominent op de agenda. Hoe zorgen we voor meer doorstroom binnen de branche en naar vast werk bij opdrachtgevers? Hoe bestrijden we draaideuren bij uitzendkrachten? Hoe maken we werk van duurzame inzetbaarheid en organiseren we meer ontwikkelmogelijkheden voor uitzendkrachten?”

Koops nodigt Young & United van harte uit om hun zorgen met de ABU te delen. “Om input te leveren aan FNV en aan onze cao-tafel. ABU wil graag samen investeren in werkzekerheid voor uitzendkrachten en de kwaliteit van uitzendwerk.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie