"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Aantal zzp’ers met lager opleidingsniveau blijft dalen. Vijf op de zes heeft MBO opleiding of meer.

Bijna de helft (46%) van de zzp’ers heeft nu een hoger opleidingsniveau.

De wereld van zzp’ers blijft er een voor de werkenden met een hoger opleidingsniveau. Het aantal zzp’ers met een lager opleidingsniveau blijft verder dalen. Dat blijkt uit een update van CBS cijfers zoals die gisteren bekend werden.

Het aantal zzp’ers met een lager opleidingsniveau (voor het CBS is dat tot MBO1 niveau en/of niet afgeronde middelbare school)  daalde tussen 2016 en 2018 met twintig duizend. Dat terwijl het aantal zzp’ers wel toenam.

Bron: Statline. Bewerking: ZiPconomy

In 2004 had nog 21% van alle zzp’ers een lager opleidingsniveau, in 2018 is dat afgenomen naar 16%.

Tussen 2016 en 2018 nam het aantal zzp’ers met een midden-opleidingsniveau (MBO/MO) niet meer toe. Bijna de helft (46%) van de zzp’ers heeft nu een hoger opleidingsniveau (HBO/WO).

Een van de verklaringen van deze trend is overigens dat het opleidingsniveau van de gehele beroepsbevolking hoger wordt. Zo had in 2004 22% van de totale beroepsbevolking een ‘hoog’-opleidingsniveau; in 2018 is dat 28%. Het aandeel hoger opgeleiden onder de zzp’ers is daarmee wel dus ook flink hoger dan onder de totale beroepsbevolking.

 

Bron: Statline. Bewerking: ZiPconomy

(Gegevens van werkenden van wie geen opleidingsniveau bekend is, zijn buiten deze cijfers gebleven. Genoemde cijfers zijn gegevens uit het tweede kwartaal van genoemd jaar. ) 

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht

  1. Het aantal met lager opleidingsniveau wordt niet weiniger, de aantallen met hoger opleidingsniveau wordt groter.