"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
automatiseren boekhouding

Vrijdag-ondernemerstip: 6 x waarom het handig is om de zzp-boekhouding te automatiseren

Boekhouden geen pretje? Het kan een stuk simpeler als je het nodige weet te automatiseren. Arjan van Nieuwbeerta heeft weer een aantal handige tips.

Boekhouden: het hoort erbij als je zzp’er bent, maar een pretje is het niet altijd. Zelfs als je houdt van het werken met cijfers, dan nog  ga je het liefst zo snel mogelijk weer aan de slag met werk waarmee je geld verdient. Het is dus zaak om de boekhouding simpel te houden. Dat doe je door de boekhouding te automatiseren, met boekhoudsoftware. Dit kun je er allemaal mee.

1) Debiteurenbeheer automatiseren

Het belangrijkste aspect van een boekhouding is natuurlijk het versturen van facturen naar debiteuren. Met een online boekhoudprogramma of specifieke debiteurenbeheer software kan dat automatisch. Je maakt verkoopfacturen aan, waarna het systeem deze automatisch naar klanten stuurt. Indien nodig gaat er automatisch een herinnering naar de klant. Ook krijg je een seintje als een betaling heel lang op zich laat wachten en je een incassoprocedure moet starten.

Nog makkelijker is zo’n systeem bij abonnementen of andere vaste diensten. Je voert één keer alle factuurgegevens in en daarna doet het systeem alles automatisch.

2) Doe automatisch btw-aangifte

Gewoon razendsnel je btw-aangifte (laten) doen door een stukje software, dat is toch de droom van iedere ondernemer? Door het boekhoudprogramma te koppelen aan dat van de Belastingdienst, ben je met een paar muisklikken klaar. Geen gedoe dus meer met het uitzoeken en invoeren van alle gegevens voor de btw.

3) Koppel je boekhoudpakket met banken

We geven een paar voorbeelden van boekhoudpakketten die je direct met je bank kunt koppelen. Niet alle banken en pakketten koppelen met elkaar, dus check even op de site van de aanbieder of zij ook met jouw (zakelijke) bankrekening koppelen.

 

4) Facturen digitaal opslaan en scannen

Het is erg omslachtig facturen uit te printen en in mappen te bewaren. Daarom hebben bijna alle boekhoudprogramma’s de mogelijkheid om facturen digitaal op te slaan. Die digitale opslag kan ook voor fysieke bonnen en facturen die je zelf ontvangt. Veel boekhoudprogramma’s herkennen scans of foto’s van bonnen.

5) Geef je boekhouder direct toegang

Heb je een boekhouder en wil je voorkomen dat je heel veel tijd (en dus geld) kwijt bent aan het bespreken van de cijfers? Geef de boekhouder dan direct toegang (via de cloud) tot jouw ZZP boekhouding met een meekijk-functie. Dan kan hij meedenken en -indien nodig- direct ingrijpen, vragen stellen en advies geven.

6) Bied digitale betaalopties aan

Met facturatie- of boekhoudsoftware kun je allerlei betaalmogelijkheden toevoegen aan een factuur. Handig voor de klanten, omdat het betaalproces zo een stuk makkelijker wordt. Voor jou betekent het dat het geld sneller binnenkomt. Kortom, goed voor de cashflow.

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki , dé advieswebsite waar je als ondernemer de beste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en projectmanagement. Door onze expertise met je te delen ontdek je hoe software je helpt het maximale uit je business te halen. Bekijk alle berichten van Arjan Nieuwbeerta