"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
freelancer, start-up Loom

Nieuw platform laat freelancers uitbetalen in… aandelen

Voor beginnende bedrijven kan het een financiële last zijn om personeel aan te nemen of in geld te betalen. Een Amerikaanse start-up komt met een oplossing: betaal freelancers gewoon uit in aandelen.

Start-up

Moeten we blij zijn met deze ontwikkeling? Dat valt te bezien. Je zou het een afgewenteld ondernemersrisico kunnen noemen. Maar positief geformuleerd kun je het ook als een avontuur zien. En misschien zal het in Nederland ook zo’n vaart niet lopen. Maar een opvallende nieuwkomer is Loom in elk geval wel.

De start-up uit Austin, Texas, denkt een oplossing te kunnen bieden aan enerzijds arme starters die snel willen groeien en anderzijds freelancers die het leuk vinden om aan de basis te staan van misschien wel de volgende Uber, Airbnb of Facebook.

Goede ideeën

Het platform geeft hen de mogelijkheid deels eigenaar te worden van zulke bedrijven. Nu worden start-ups meestal gefinancierd door founders, in ruil voor aandelen. Met het geld van die founders worden dan freelancers gezocht om het idee in de praktijk tot wasdom te brengen. Wat Loom probeert te doen is die fase van geldschieters zoeken zoveel mogelijk uit het start-up-proces te halen, en freelancers direct in contact te brengen met mensen met goede ideeën.

Projecten die nu bijvoorbeeld op het platform te vinden zijn, zijn die voor een back-end developer voor een webwinkel in wiet, die 10% in aandelen aanbiedt, naast een cash budget van 20.000 dollar. Andere mogelijke opdrachten worden soms alleen in dollars aangeboden, of soms alleen in aandelen, maar meestal ook in een combinatie van de twee.

Dat komt, vertelt mede-oprichter Chase White, omdat de meeste freelancers het in de praktijk namelijk toch wel prettig vinden om op korte termijn enige (geldelijke) waardering voor hun werk te zien, terwijl ze tegelijk kunnen hopen op een veelvoud daarvan, mocht het bedrijf een succes worden.

Groeien

Volgens White lost Loom het probleem op dat veel start-ups niet weten hoe aan willige freelancers te komen, terwijl ze meestal best bereid zijn om aandelen weg te geven. Zo’n 15.000 freelancers (vooral developers) zijn inmiddels op het platform ingeschreven, en zo’n 1.000 startende bedrijfjes hebben er al projecten gepost. White: ‘Dit platform geeft niet-technische mensen de mogelijkheid om goede ideeën toch te laten ontstaan en te laten groeien, zonder dat het hen meteen geld kost.’

De website van Loom is zelf overigens ook op deze manier gebouwd: de ontwikkelaar ervan bezit nu 2% van de aandelen van het bedrijf (en is er momenteel zelfs ook CTO).

Peter Boerman was tussen 2016-2018 (eind)redacteur bij ZiPconomy. Hij is hoofdredacteur van Werf& ; over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Hij is gefascineerd door de vraag hoe menselijk talent en organisaties bij elkaar worden gebracht, en wil met zijn verhalen bijdragen aan een wereld waarin mensen zoveel mogelijk van hun potentie kunnen verwezenlijken. Bekijk alle berichten van Peter Boerman

3 reacties op dit bericht

  1. Tjah, ik wil best ergens risico mee nemen en in participeren, maar dan wil ik wel dicht bij het stuur/de bestuurders zitten om te kijken wat er gebeurt. En volgens mij gaat dat hier mis. Wel een klus doen maar geen zicht hebben of je aandelen ooit wat waard worden, dan koop ik nog liever bitcoins….. :))

    • Kwestie van risico’s durven nemen denk ik, iets wat ondernemers eigen zou moeten zijn…

      Je zit IN het bedrijf, dus heb je wel zicht op e.e.a. als het goed is.
      Dat is dan wel pas als je er daadwerkelijk zit, liever had je die kennis vooraf gehad natuurlijk voordat je akkoord ging met het belonings systeem.

  2. Interessant idee. Omdat ik het eens ben met beide voorgaande commentaren is het wellicht een leuke aanvulling in plaats van vervanging van een uurtarief bijvoorbeeld voor op ons matchingplatform dat juist ook professionals in contact brengt met opdrachtgevers. Dat kunnen immers prima freelancers en start-ups zijn.