"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

VVD, D66 aan kop in ZZPkieskompas. Een derde heeft keuze nog niet gemaakt.

VVD en D66 zijn de meest populaire partijen onder de zelfstandigen. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van het ZZPKieskompas, Zelfstandigen voelen en masse niets voor verplichtingen rond AOV of pensioen.

VVD en D66 zijn de meest populaire partijen onder de zelfstandigen. Omgerekend naar zetels krijgen ze respectievelijk 41 en 32 Kamerzetels van de zelfstandigen. Alle andere partijen volgen op ruime afstand. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van het ZZPKieskompas, dat mede op initiatief van ZiPconomy is ontwikkeld.

Overigens weet 31% van de zelfstandigen die het kompas hebben ingevuld nog niet zeker op welke partij ze gaan stemmen.

De VVD en D66 zijn traditioneel favoriet bij de zelfstandigen. De voorsprong van de VVD is in deze peiling wel flink minder dan bijvoorbeeld naar voren kwam in het wetenschappelijk onderzoek van Giedo Jansen naar het stemgedrag van zelfstandigen. Volgens zijn onderzoek kwam de VVD in 2012 uit op 38% van de stemmen van zelfstandigen. Nu is dat 27%.

“Mogelijk wordt de Wet DBA de VVD toch aangerekend door een deel van de zelfstandigen” zegt Hugo-Jan Ruts, een van de initiatiefnemers van het ZZPKieskompas. “De standpunten van de VVD en D66 sluiten verder nauw aan de wens van veel zelfstandigen dat de overheid geen verplichten oplegt rond verzekeringen en pensioen. Dat verklaart mogelijk ook de relatief hoge positie van de Partij voor de Dieren. Verder ga ik er vanuit dat zelfstandigen bij hun stemvoorkeur niet alleen naar de zzp-dossiers kijken”.

Mismatch tussen standpunt partijen en stemvoorkeur

Een groot aantal partijen wil onder andere een verplichte pensioen- of arbeidsongeschiktheidsregeling invoeren voor zzp’ers. Daarbij kunnen ze niet op de steun van de zelfstandigen zelf rekenen, blijkt uit de analyse van de stellingen in het ZZP Kieskompas die door ruim 11.000 zelfstandigen zijn ingevuld.  Bijna 80 procent van de zzp’ers zegt niets te zien in een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Ook willen ze geen verplicht pensioenfonds en niet bijdragen aan een nationaal scholingsfonds.

Ook zelfstandigen die bijvoorbeeld op partijen als CDA, PvdA of GroenLinks zeggen te gaan stemmen zijn het in meerderheid niet eens met de plannen van die partijen om bijvoorbeeld pensioenopbouw of arbeidsongeschiktheidsverzekeringen verplicht te stellen.  Mede initiatiefnemer Henk Wesselo: „Je ziet een bijzondere mismatch tussen partijen en zzp’ers.”

Voorlopige data

Het ZZPkieskompas en de bijhorende website ZZPKiest.NU is opgezet om zelfstandigen op een neutrale manier inzicht te geven in de standpunten van de politieke partijen. Op de website staat informatie over alle partijen die in de peilingen voorkomen, aangevuld met opinieartikelen van experts, achtergrond informatie over de grote zzp-thema’s en visie-stukken plus video’s van veel partijen.

De bovengenoemde voorlopige data zijn gebaseerd op 11.000 antwoorden op de stellingen in het ZZPkieskompas en een vergelijking met de standpunten van de partijen. De stemintentie is door ruim 1.500 mensen ingevuld. Gezien de branche-achtergrond van de invullers lijken de gegevens redelijk representatief lijken zijn voor alle type zzp’ers,

Zie voor een uitgebreide voorlopige analyse de uitkomsten van het ZZPkieskompas dit overzicht

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

 1. Hoewel ik het initiatief van het ZZPKiesKompas toejuich, blijf ik het spijtig vinden dat Forum voor Democratie niet is meegenomen. Wellicht verklaart dat de 4% die ‘anders’ stemmen, want ik weet dat veel (zelfstandig) ondernemers hun voorkeur uitspreken voor die partij. Dit omdat ze duidelijke standpunten hebben over de ZZP’er en de MKB ondernemer (in tegenstelling tot andere partijen). Wat mij betreft een gemiste kans!

  Tevens is de doorvertaling naar zetels eigenlijk niet goed te doen door het grote aantal zwevende kiezers, maar dat geldt eigenlijk voor alle peilingen. De uitslagen kunnen daarom nog wel eens verrassingen bevatten.

  Mijn complimenten in ieder geval, ook voor het ongetwijfeld vele werk wat hierin is gestoken!

  • @Ronald, DAnk voor je reactie en compliment.

   Een korte uitleg.

   ZZPKiest.Nu

   De inhoud van de website http://www.zzpkiest.nu is gemaakt door de redactie van ZiPconomy en door Henk Wesselo (beiden initiatiefnemers). We hebben daarin alle partijen opgenomen die ooit in de peilingen zijn voorgekomen, plus partijen die iets wezenlijks anders tav de zzp’ers melden dan andere partijen (bijv VP en OndernemersPartij).
   Al deze partijen hebben een eigen pagina waarin wij de standpunten hebben vermeld https://www.zzpkiest.nu/ Partijen hebben ook de gelegenheid gekregen om een eigen visie in te sturen naar ons. Deze standpunten staan ook allemaal verwerkt in de overzichten per thema.

   Zo staat Forum van Democratie ook uitgebreid op zzpkiest.nu , ook met een visie artikel. Zie https://www.zzpkiest.nu/partijen/fvd/

   ZZPkieskompas.nl

   Het bekende Kieskompas (van Andre Krouwel/VU) heeft in opdracht van ons een apart zzp-kieskompas gemaakt. Die is onderdeel van zzpkiest.nu, maar is geheel onafhankelijk door kieskompas gemaakt om zo de maximale neutraliteit te bewaken. Kieskompas maakt haar eigen afwegingen wie aan het (zzp)kieskompas mee doet. Ook voor hen gold dat ene partij structureel in de peilingen moest voorkomen (een aantal maanden geleden toen het kompas gemaakt werd). Toen stond FvD niet in de peiling. Daarnaast kan bij het Kompas (anders bij Stemwijzer) een partij niet zo maar een antwoord geven op een stelling. Die moet onderbouwt worden door uitspraken in het programma en andere stukken. Partijen als FvD hebben vaak nog een te mager zzp-paragraaf om hun standpunt te onderbouwen.