"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De Vrijzinnige Partij: vrije keus om zelfstandige te zijn centraal.

De Vrijzinnige Partij vindt dat iedereen de vrije keuze moet hebben om als zelfstandig ondernemer te werken. De Wet DBA moet daarom van tafel geveegd worden. En de partij wil een basisinkomen voor iedereen.

De Vrijzinnige Partij vindt dat iedereen de vrije keuze moet hebben om als zelfstandig ondernemer te werken. De Wet DBA moet daarom van tafel geveegd worden. Sterker, nummer 3 op de lijst, Maarten Wienbelt, klaagt de staat aan voor de Wet.

Lijsttrekker van de Vrijzinnigen is Norbert Klein. Klein kwam in de Tweede Kamer via 50Plus. Na het tijdelijke vertrek van Henk Krol was hij zelfs even lijsttrekker maar stapt later zelf uit die partij. Met de Vrijzinnige Partij probeert hij in de Tweede Kamer te blijven. Volgens alle peilingen is die kans klein.

Behoud zelfstandigenaftrek

De partij draagt zzp’ers een warm hart toe. In het verkiezingsprogramma staat: “De Vrijzinnige politiek gaat uit van de positieve gedachte, dat ieder vrij mens zelf zijn economische waarde optimaal wil inzetten. De vrije keuze van mensen om als zelfstandig ondernemer te werken wordt door de Vrijzinnige Partij sterk gesteund.”

Basisinkomen voor iedereen, ook voor de zzp’er

Het idee dat iedereen een vaste baan zou moeten hebben betekent volgens de partij terug naar 50-60 jaren politiek van de vorige eeuw. Als reactie op de DBA zeggen ze: “Helaas worden zelfstandigen zonder personeel steeds meer weggezet als asociale werkers, omdat door hen minder sociale verzekeringspremies betaald worden. Of omdat zij werknemers uit hun baan zouden verdringen.”

Verschillen in sociale solidariteit tussen inkomen uit dienstbetrekking of uit zelfstandig ondernemerschap moeten volgens de partij worden opgeheven. ‘Iedere werknemer kan zijn baan immers verliezen.” Verder pleit de partij voor behoud van de zelfstandigenaftrek. Ook willen ze een basisinkomen voor iedereen, dus ook voor zzp’ers. “ZZP-ers, bij voorkeur met het basisinkomen, geeft meer toekomst voor de maatschappij. De hoeveelheid werk blijft of wordt zelfs door creativiteit, ondernemerschap en innovatie meer.”

Tegen de DBA

De Vrijzinnigen zijn fel tegenstander de DBA. Nummer 3 op de lijst Maarten Wienbelt wil met een groepje advocaten een zaak aanspannen tegen de overheid. Naar eigen zeggen zag hij de bijl al hangen met de Wet Aanpak Schijnconstructies, waardoor volgens Wienbelt zelfstandigen al onnodig geraakt werden. Met de DBA ging het volgens Wienbelt helemaal mis: “In onze beleving is deze wet onzorgvuldig tot stand gekomen. De schade die bij kleine ondernemers is komen te liggen is onevenredig groot.”

Omdat wetten in Nederland niet aan de Grondwet getoetst mogen worden beroepen ze zich op de vrijheid van ondernemerschap conform Artikel 16 uit het Europees grondrecht. Wienbelt en advocaten zien zeker kansen om de wet van tafel te vegen. Wienbelt: “ VVD en PvdA liegen burgers bewust voor. 70.000 opdrachten van zzp’ers zijn beëindigd. Zij hebben geen recht op een uitkering en tellen niet mee bij de werkloosheidscijfers.” De politiek geeft volgens Wienbelt een rooskleuriger beeld van de economie. “Zzp’ers zijn vervangen voor mensen uit de bakken van het UWV en de sociale diensten. Hierdoor lijkt het of de economie floreert en de werkloosheid daalt.”

7 reacties op dit bericht

 1. Vrijzinnig idd. De belastingbetaler draait op voor al die sinterklaas-ideeën. Wat de heer Norbert Klein zich niet realiseert is dat de Wet DBA alleen gaat over het vervallen van de VAR. Dat is al in mei 2016 gebeurd. Volgens mij moeten de Vrijzinnigen de NL wetgever uiterst dankbaar zijn.

  Bijv. in het V.K. gelden regels voor zelfstandigen die veel strenger zijn dan de NL, waar de regel geldt dat opdrachtgevers moeten aantonen dat er geen fictief loondienstverband is. De regels voor zzp’ers zijn in het V.K. uitermate streng: zzp’ers moeten daar van de wetgever meerdere opdrachtgevers tegelijkertijd hebben:

  If you start working for yourself, you’re classed as a sole trader. This means you’re self-employed –
  HM Revenue and Customs (HMRC).
  You are self-employed if you:

  – run your business for yourself and take responsibility for its success or failure
  – HAVE SEVERAL CUSTOMERS AT THE SAME TIME
  – can decide how, where and when you do your work
  – can hire other people at your own expense to help you or to do the work for you
  – provide the main items of equipment to do your work
  – are responsible for finishing any unsatisfactory work in your own time
  – charge an agreed fixed price for your work

  Dus, misleidt geen stemmers door te suggereren dat de Wet DBA kan worden weggeveegd. Nepnieuws dus.

  • Met respect voor de reserves van Jacob Verschuur: de kwalificatie “nepnieuws” lijkt me niet terecht. Het bericht is gewoon een adequate weergave van het programma van de VP. Niet meer en niet minder.

   Overigens is “de wet DBA” in het spraakgebruik komen te staan voor veel meer dan de afschaffing van de VAR, namelijk voor het hele complex van wetten en regels dat daardoor weer actueel is geworden. Dat kan misschien in de formatie niet “van tafel geveegd” worden maar wel fundamenteel ter discussie gesteld.

   • Dank voor je reactie Pierre, maar ik reageer omdat ik vind dat politieke partijen in deze periode van alles aangrijpen om het de zzp’er naar de zin te maken en zieltjes te winnen. Zzp’ers zijn ondernemers en verdienen respect van de politiek in plaats van fabels. Ik noemde nepnieuws, omdat, voordat je het weet, er weer een onwaar ‘nieuws’ feit wordt gelanceerd, bijv: ‘basisinkomen voor iedereen, ook voor de zzp’er’. Wat een onzin.

    • Die zorg deel ik, Jacob, maar of dit bericht nou de meest voor de hand liggende aanleiding om die te ventileren? Overigens zie ik persoonlijk meer partijen die de verkiezingen aangrijpen om de zzp’er een kopje kleiner te maken dan partijen die hem/haar proberen te lijmen.

     • Je hebt denk ik gelijk Pierre, maar als ik berichten lees als ‘basisinkomen voor zzp’ers’, krijg ik uitslag en probeer ik te nuanceren. Overigens vind ik politieke partijen die zzp’ers paaien met onwerkelijke cadeautjes net zo erg als partijen die zzp’ers ‘koppie kleiner maken’.

  • In het Verenigd koninkrijk zijn er drie manieren waarop iemand kan werken. Namelijk:

   – worker met employee-status
   – worker zonder employee-status
   – self employed

   Nederland kent alleen werknemer en ondernemer.
   In het VK hebben ze dus een soort zzp-entiteit met eigen wet- en regelgeving: de worker zonder employee-status. Het zou inderdaad een hoop ellende schelen als ze zo’n extra zzp-status in NL ook invoeren.

 2. Dat zou mooi zijn, maar het Handboek Loonheffingen (2017) biedt die mogelijkheid niet. Het draait om fictief dienstverband tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en, helaas niet om de status van de opdrachtnemer.