"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Thuiswerken, een gezonde basis

Foto: Mirjam Akkerhuis
Foto: Mirjam Akkerhuis

Je kunt er verschillende redenen voor hebben. Je kunt eigen ondernemer zijn en je werkzaamheden vanuit je eigen huis verrichten. Je bent misschien in loondienst, maar vanwege een combinatie van werk- en privéverplichtingen een of meer dagen aan huis gebonden. Of je werkgever gaat uit van flexibele werkplekken en verwacht je pas op de zaak als het nodig is. Het is een feit dat het aantal thuiswerkers toeneemt. Thuiswerken geeft je een grote mate van vrijheid, maar er zijn ook een aantal knelpunten om rekening mee te houden.

Positieve aspecten van thuiswerken

Je bent veel minder tijd kwijt in het woon-werkverkeer en dat kan dagelijks uren schelen, zeker bij volgelopen wegen. Je kunt beginnen, pauzeren en stoppen wanneer je dat zelf wilt; niemand kijkt met je mee. Thuiswerken biedt kansen om op een efficiënte manier privé- en werktaken uit te voeren. Natuurlijk heb je afspraken gemaakt, ben je bereikbaar en maak je geen misbruik van de situatie. Zeker als je naast je werk de zorg voor je kinderen hebt, is de mogelijkheid om thuis te kunnen werken een teken van waardering en vertrouwen. Zo vat je dat ook op; jouw loyaliteit staat daar tegenover.

Nadelige aspecten van thuiswerken

Maar in die vrijheid ligt ook de grootste bedreiging. Vrijheid wordt te snel vrijblijvendheid. Afleiding van buren, kinderen die aandacht vragen of die huishoudelijke klus die nu toch écht af moet, ligt zo op de loer. En misschien neem je je wel voor om verloren uren later in te halen, in de praktijk komt daar niet altijd veel van terecht.

Is je thuiswerkplek wel geschikt?

Werken we vanuit een kantoor, dan is het heel normaal dat we daar alle faciliteiten verwachten die bij een moderne kantooromgeving horen. Maar is je thuiswerkplek ook uitgerust met een verstelbaar bureau, een ergnomische bureaustoel die op je lichaam is aangepast en is je werkhouding achter pc of laptop wel optimaal? Is liggend werken op de bank niet erg verleidelijk? Ben je in loondienst, dan is je werkgever in principe verantwoordelijk voor de inrichting van je thuiswerkplek. Ben je zzp’er, dan zul je het zelf moeten oplossen.

Creëer een fijne werkomgeving

Op kantoor doe je het ook, voldoende pauze en ontspanning nemen. Doe dat thuis ook en doe je boodschappen tijdens je pauzewandeling. Creëer orde en rust, maak een goede dagplanning en hou je daar ook aan. En investeer in goed meubilair, om het vele werk dat je thuis verricht ook op een verantwoorde en gezonde manier te doen.

Mies van Houten

ZiPconomy geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen op ZiPconomy. Naam en functie van deze gastbloggers worden onder het artikel vermeld. Bekijk alle berichten van Gastblogger