"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Kabinetsstandpunt over ZZP-beleid uitgesteld tot na de zomer.

Lodewijk_Asscher_2013-1Het kabinet komt niet voor de zomer met een breed standpunt over het groeiend aantal zzp’ers in Nederland. Dat werd vandaag duidelijk in het laatste vragenuurtje voordat de Kamer met reces gaat. Dat standpunt werd verwacht als reactie op het (niet openbaar gemaakte) rapport dat het Interdepartementaal Beleidsonderzoek zelfstandigen zonder personeel (lees voor meer info IBO-zzp). Blijkbaar is het kabinet er nog niet in geslaagd de uiteenlopende opvatting tussen de coalitiepartijen op het ‘zzp-dossier’ te overbruggen.

Opvallend was al dat in de voorgestelde belastinghervormingen de zzp’ers niet te vinden waren, daar waar een aanpassing/aanscherping van de zelfstandigenaftrek wel op verschillende lijstjes van gewenste hervormingen voor komt.

Minister Asscher (SZW) zocht het afgelopen weekend breed de media op om zijn visie over de flexibilisering van de arbeidsmarkt uit te meten. In die interviews zette Asscher zich af tegen VVD fractievoorzitter Zijlstra en diens opmerkingen op het laatste VVD congres dat zzp’ers niet een probleem zijn maar de oplossing in de huidige starre arbeidsmarkt. “Als hij gelijk heeft heb je straks 8 miljoen flexwerkers en zzp’ers. Allemaal mensen die geen huis kunnen kopen en niet weten of ze de huur kunnen betalen. Een kleine groep heeft het heel goed, maar de massa is onzeker. Dat is blijkbaar de VVD-droom: een Amerikaanse samenleving zonder bescherming.”

Blijkbaar is er nog een zomer nodig om die twee beelden over waar het naar toe moet het de arbeidsmarkt en of er wel of niet een rem moet komen op het groeiend aantal zzp’ers, bij elkaar te brengen. Asscher gaf tijdens het vragenuurtje, op vragen van D66 kamerlid Van Weyenberg, aan dat het IBO-rapport plus een kabinetsreactie direct na de zomer naar de Tweede Kamer komt.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts