"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Goochelen met cijfers in de VS: 40 miljoen “freelancers” verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Een derde van alle Amerikanen zou freelancers zijn. Dat beeld valt wat te nuanceren.

Goochelen met cijfers en vooral met definities over de flexmarkt. In Nederland kunnen we er wat van. In de VS zijn ze daar nog veel beter in. De ‘Freelance Union” verklaarde via een rapport onlangs dat 53 miljoen, een derde van de beroepsbevolking in de VS, freelancer is. Nu wordt die data op zich her en der al onder vuur genomen, in het rapport zelf wordt de definitie van wat een freelancer is ook flink opgerekt.

Naast de independent contractors (wat nog het beste te vergelijken is met onze zzp’ers), tellen ze in het rapport ook iedereen mee bij die naast een vaste baan wat bijwerkt als zelfstandige (meerdere banen of rollen naast elkaar komt in de VS nog veel vaker voor dan in NL), vrijwilligerswerk doet, mensen met een tijdelijk contract en zelfstandigen met personeel (in NL een aparte categorie naast de zzp’ers).

Dat allemaal bij elkaar opgeteld zou dan die beroemde 33% van de beroepsbevolking zijn die freelancer zou zijn. Wij zouden dat eerder ‘flex’ noemen of zo, waarbij je dan eigenlijk ook nog de ‘agency workers’ moet optellen (uitzendkrachten).

Ook Amerikaanse zzp’ers zeer divers

En dan nog de term ‘freelancer’. We zijn al snel geneigd om dan te denken aan de hippe typetjes die met hun laptops en wifi de vele coffeeshops bevolken. Zo wordt het in de beeldvorming ook vaak gebruikt als bewijs van de ‘freelance nation’. Nu goed, die 53 miljoen is dus wel wat erg ruim genomen. 21 miljoen independent contractors waar het onderzoek over rept zijn er nog steeds tamelijk veel (als dat cijfer klopt). Belangrijk daarbij is wel te realiseren dat daar alle vormen van zzp’ers zitten. Traditioneel ook nog steeds veel landbouwarbeiders, bouwvakkers en zo meer. Kijk maar eens naar de cijfers van welke zzp-functies in de VS het hardste groeien de afgelopen jaren (cijfers die komen uit het VS bevolkingsonderzoek).

groei aantal zzp functies VS

Overigens geldt dat voor NL natuurlijk ook. Ongeveer de helft van al onze zzp’ers is ‘hoger’ opgeleid.

In zijn blog Breaking Down the Freelance Economy wijst Justin Fox er op dat de cijfers uit dit onderzoek ook nog eens flink afwijken van eerdere onderzoeken Waaronder zijn eigen conclusie in een eerder onderzoek (hij gaat van wat hardere data uit)  waarbij hij op heel wat minder zzp’ers uit komt.

aantal zelfstandigen in VS

Cijfers over het exact aantal zelfstandigen in de VS zijn niet zo eenduidig krijgen als in Nederland. Bureau of Labor Statistics doet geen structureel onderzoek doet. Feit is dat het aantal mensen met een vaste baan daalt en het totaal aantal ‘contingent workers’ (zeg maar iedereen met een vorm van een flexcontract, van zelfstandigen, tot mensen tijdelijk contract, oproepcontract, uitzendkracht en zo meer) stijgt. Maar neem het gesuggereerde beeld dat een derde van alle Amerikanen een hoogopgeleide zelfstandige is (en dat dat ons voorland is) met de nodige korrels zout.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht

  1. Interessant artikel. Zo blijkt maar weer dat je alle cijfers niet meteen voor waarheid moet aannemen. Toch blijft het wel feit dat de flexibilisering flink aan het toenemen is. Ik ben benieuwd hoe dit zich verder zal ontwikkelen en dan met name onder welke groepen.