"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Eigen verantwoordelijkheid van werknemers?

18593406_sRecent las ik een stuk op Hi-Re over de reacties van afgewezen sollicitanten. Natuurlijk is het schokkend om deze reacties  te lezen, het is een duidelijk teken van gebrek aan (digitaal) respect. Er valt me echter nog iets op. De eigen verantwoordelijkheid van werknemers lijkt volledig verdwenen te zijn. Ik verwijs hiermee naar de volgende zinssneden:

Er is echter ook een grote groep die de ervaring en kennis vaak wel heeft, maar niet de bijbehorende certificeringen. Vaak lees je in de cv’s van dergelijke kandidaten dat het laatst behaalde relevante certificaat dateert van rond de eeuwwisseling. Als zij vervolgens ook nog eens niet in het bezit zijn van een hbo- of wo-diploma is de afwijzing een feit. Opmerkelijk is dat wanneer je een kandidaat aangeeft dat hij niet wordt opgenomen in de selectieprocedure omdat hij geen of verouderde certificaten heeft behaald veelal een reactie terugkomt in de trant van ‘dat dat niet nodig was, want ‘ ik heb de kennis toch wel.’ Of: ‘mijn baas wilde daarvoor geen geld uitgeven’. Een kandidaat maakte het helemaal bont: ‘Het volgen van opleidingen kost mij zoveel tijd’!?

Vooral de zinnen ‘dat kost me zoveel tijd’ en ‘mijn baas wilde daarvoor geen geld uitgeven’ zijn voor mij tekenend in dit geval.

Waar is hier de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer, of in dit geval dus de sollicitant. Als je weet dat, in jouw beroep, een certificaat zeer belangrijk is voor je arbeidsmarktpositie, zorg dan dat je het hebt. Desnoods op eigen kosten. de 30% die je kwijt bent elke maand dat je in de WW zit kost meer dan af en toe een certificaat halen!

Je vakliteratuur bijhouden is belangrijk. Dat schreef ik hier al eerder. Ik ga daar persoonlijk elk jaar een week voor naar Frankrijk. Dat kost mij tijd. Dat kost mij geld en dat kost mij als ondernemer omzet. Het is echter belangrijk voor mijn arbeidsmarktpositie.

Voor een aantal beroepen kan je heel goed gratis cursussen doen via Coursera en dergelijke. Als je moet betalen voor certificaten die heel belangrijk zijn in je vakgebied: doe dat dan. Natuurijk heeft je werkgever hier ook een rol in, maar jij zelf ook. Zeker als je die werkgever niet hebt.

Medewerkers hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. Een boek kost niet zoveel. Een cursus misschien meer, maar ook die kan je zelf soms volgen. Veel is gratis beschikbaar, dan betaal je enkel voor het examen. Je inzetbaar is primair je eigen verantwoordelijkheid.

 

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als 'Talent Acquisition Excellence', '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Ook organiseert hij jaarlijks het Digitaal-Werven event. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

2 reacties op dit bericht

  1. Ze zullen er best bijzitten, aan de andere kant waarom bestaan EVC”s ? Sterker nog wie is in staat deze op juistheid te checken ? De P&O-ers/Recruiters die net gestart zijn ? Die weinig en smal werkervaringsperspectief en zicht erop hebben ? Wat heb je aan certificaten en alle diploma’s die enerzijds geen garantie bieden en anderzijds niet ondersteund worden door ervaring (tenzij in relatie met EVC’s). EVC- toetsen zoals die door de overheid werden aangeboden kwamen niet verder dan het niveau : “Creatieve doener-houdt van buitenlucht en natuur” => tuinier. Dat is zo’n beetje het huidige niveau. De laatste onderzoekingen van de afgelopen 2-3 jaar bevestigen mijn vermoedens over bedoelde.

    • Ik geloof dat je het stuk niet geheel goed begrepen hebt. Ik stel niet dat certificaten heilig zijn. Dat zeg ik ook meteen in het bovenste deel. Echter, als je in een sector zit, zoals in de netwerk management kant van de it, waar bekend is dat certificering van groot belang is, dan moet je daar een eigen verantwoordelijkheid voor nemen in mijn optiek.