"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Een dagje pretpark bij het arbeidsmarkt van de toekomst-congres

Samir ter Lüün bezocht het Congres ‘de arbeidsmarkt van de toekomst’ georganiseerd door studenten aan Fontys en werd bevangen door hun enthousiasme.

20140411_111156De Fontys Hogeschool in Eindhoven werd vrijdag omgetoverd tot een bruisend pretpark. Geen piraten en sprookjes, maar workshops met wonderlijke titels en enthousiaste studenten met mooie Brabantse accenten. Dit alles in het teken van het congres ‘de arbeidsmarkt van de toekomst’, dat als afstudeerproject wordt georganiseerd door de studenten HRM over de toekomstige uitdagingen van hun vakgebied.

Het thema en de opzet van het congres is geïnspireerd door het project ‘Mijn toekomst werkt’, dat mede is bedacht door Ton Wilthagen van ReflecT. Als gastspreker vertelt hij over dit project voor de ontwikkeling van een ‘inspiratiepark’ in de Tilburgse spoorzone. Bezoekers kunnen hier straks via games, attracties en tentoonstellingen ervaren hoe werk verandert en hoe je aan je eigen toekomst kunt werken. Die wereld van werk verandert snel volgens Wilthagen. De belangrijkste ontwikkeling is dat de arbeidsverhouding niet meer de verhouding is tot een andere persoon, maar de verhouding van jezelf tot de arbeid die je doet.

We drukken arbeid nu uit in banen, maar de eenheid wordt steeds meer een opdracht of een project. We gaan naar netwerkorganisaties waarbinnen flexibiliteit niet meer weg te denken is. Flex is niet meer slechts een opstap naar een vast contract. ‘De toekomstige HR professional is een HR netwerkspecialist, die zich bezig houdt met de dynamiek van mensen die komen en gaan bij de organisatie.’

Een cruise door waterwonderland

Na de plenaire presentatie wandel ik naar de eerste attractie voor ‘een cruise door waterwonderland’. Op de grond ligt een door de studenten in elkaar geknutseld ganzenbord oftewel het ‘waterwonderland’. Dat is een goed teken, want het belooft dus een echte workshop te worden en dat is meestal wel anders op congressen. Het onderwerp gaat over vast en flexibele contracten. Wordt de arbeidsmarkt flexibeler of juist vaster? Verdwijnt het vaste contract of juist niet? In groepjes moeten we met een grote dobbelsteen gooien, kennisvragen beantwoorden en onze pion verzetten. Veel vragen over nieuwe wet- en regelgeving en recente onderzoeken dus mijn feitenkennis is weer helemaal opgefrist. We sluiten af met een aantal stellingen over flex en vast.

Bevlogenheid: ‘De medewerker als tandwiel, die uw achtbaan draaiende houdt.’

Na een lekkere lunch ben ik klaar voor de achtbaan! Om te beginnen krijgen we een lesje in bevlogenheid. Zowel vanuit de theorie als de praktijk, want de energie spat van de studenten af. De kunst van bevlogenheid is om taakeisen en energiebronnen met elkaar in balans te brengen. Taakeisen zijn bijvoorbeeld werkdruk en rolonduidelijkheid. Energiebronnen zijn persoonlijk zoals veerkracht en zelfvertrouwen of werk gerelateerd zoals loopbaanmogelijkheden of afwisselend werk. Op basis hiervan je baan aanpassen wordt ook wel jobcrafting genoemd.

‘Wat maakt jullie bevlogen?‘ , is vervolgens de vraag. Aan mijn tafel zit bij toeval collega ZiPconomy-blogger Lodi Planting en dat is altijd goed voor de discussie. Die al snel gaat over de maakbaarheid van je eigen baan. Hoeveel ruimte heb je om van je opdracht af te wijken? Moet je taken gewoon uitvoeren of word je gelukkiger als je zelf je werk bepaalt?

Game Gallery: Gamification, de toekomst voor HR

Ik ben blij met deze workshop als afsluiter, want er zit veel humor in. Gamen zit in onze natuur is de boodschap: we slalommen met onze fiets en spelen wanneer op straat lopen met de stoeptegels. Dit kun je slim gebruiken zoals in het voorbeeld van de ‘Piano Stairs’ die mensen stimuleert de trap te nemen. Gaming schijnt ook 25-30 productiever te maken en tijdens het gamen maakt je dopamine aan wat je veel energie geeft. Wat kunnen we hiermee in HRM? We worden gevraagd hierover te brainstormen en eindigen met een quiz. Tijdens de plenaire afsluiting van het congres horen we dat alle studenten zijn geslaagd.

Wat me tijdens het event vooral opviel was het hoge niveau van presenteren en een aanstekelijk enthousiasme van de studenten!

Samir ter Lüün is als trendwatcher markt en maatschappij verbonden aan CTB Flex, leverancier van ICT-oplossingen voor de flexbranche. Hier vertaalt hij veranderingen in de manier waarop mensen werken en leven naar ICT-oplossingen, visie en advies voor de flexbranche. Zijn ruime praktijkervaring als intercedent en vestigingsmanager komen hierbij goed van pas. Belangrijke onderwerpen zijn de invloed van technologie op de flexbranche (waaronder social media), flexibilisering, nieuwe business modellen in de flexbranche en de nieuwe generatie in relatie tot werk. Bekijk alle berichten van Samir ter Lüün

Eén reactie op dit bericht

  1. Leuk om je eens in het echt te hebben gesproken Samir! Mooi om te lezen dat iedereen iets anders uit een congres als deze haalt. Zowel uit het plenaire deel als uit de verschillende workshops.

    Inhoudelijk was het goed, maar de dynamiek van de studenten en de vorm waarin de workshops werden gebracht was fantastisch. Echt jammer dat we dit congres zo laat hebben ontdekt of dat dit de laatste keer was!