"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wat houdt ons zoal bezig? Het ZZP landschap na Prinsjesdag.

PZO voorzitter en SER lid Ester Raats over de kabinetsplannen ‘voor’ zzp’ers.

prinsjesdag-het-koffertjeEr is nogal wat gaande in het ZZP landschap. Tijd om u na Prinsjesdag even mee te nemen.

Om te beginnen is er het voornemen van het Kabinet om het verlaagde BTW tarief van 6% op arbeidskosten bij renovaties, herstel en tuinonderhoud per 1 maart 2014 te verhogen naar 21%. Een zeer merkwaardige verhoging, die zzp’ers in deze branche hard zal raken. Het is nog de vraag of deze maatregel overeind blijft na de inspanningen van VHG, LTO, PZO en MKB Nederland om de politiek te overtuigen dat het hier “penny wise pound foolish” betreft. Voor u als trouwe lezer zou ik u aanraden om uw tuin, renovatie- of herstel werkzaamheden aan uw woning voor 1 maart uit te laten voeren. Het zekere voor het onzekere nemen is het devies.

Ten tweede houdt PZO zich samen met andere belangenbehartigers bezig om de veel besproken zelfstandigenaftrek in stand te houden. In de Volkskrant stond op 25 september in het artikel ‘wat staat de zzp’er nu weer te wachten’ opnieuw uitgewerkt wat de effecten van het doorvoeren van deze banale maatregel kunnen zijn. De opbrengst voor de schatkist is een mispoes.

Inmiddels hebben ruim 66.000 zzp’ers de petitie opwww.zzp-protest.nl ondertekend. Geweldig hoe zzp’ers hun stem laten horen op een zeer essentieel dossier. Vandaag is de petitie, onder zoveel mogelijk vlag vertoon, aangeboden aan de oppositie. De signalen zijn stevig dat deze maatregel waarschijnlijk (deels) van tafel gaat maar u begrijpt dat het PZO team pas echt gerust is als de bewijzen definitief op tafel liggen.

Kabinet moet ondernemerschap stimuleren

Dit Kabinet dient juist nu ondernemersgezind te zijn en ondernemerschap te stimuleren wil men de economie uit het slop kunnen trekken. Ondernemerschap, waaronder het ZZP-schap, staat immers garant voor innovatie en groei. Op voorhand stonden de plannen van het Kabinet niet bol van de ondernemers goed gezinde maatregelen. Tijd om het heft in handen te nemen en zaken structureel te veranderen.

Alhoewel ik moet mijzelf enigszins verbeteren …..Op Prinsjesdag heeft Minister Kamp van Economische Zaken laten weten dat de Kamer is geïnformeerd dat ondernemers meer steun verdienen om krediet te verkrijgen voor gezonde groeiplannen. Startende ondernemers verdienen betere toegang tot risicokapitaal om hun groeiplannen te kunnen financieren. Pensioenfondsen, verzekeraars en banken zullen extra kapitaal gaan inleggen voor investeringen die toegankelijk moeten zijn voor het MKB en de zzp’er. Er komt een bedrag van 5 miljoen euro extra beschikbaar zodat het garantiepercentage voor kleinere leningen tijdelijk verder kan worden verhoogd. En er wordt geld uitgetrokken om ondernemers voor te lichten over de diverse mogelijkheden van financiering.
Deze geluiden moeten ons toch weer wat vertrouwen geven in het Haagse dat ondernemerschap serieus wordt genomen.

Inmiddels heeft u op BNR radio kunnen horen dat PZO nauw betrokken wordt bij de discussies over de “arbeidscontract van de toekomst”. De uitzending spreekt voor zichzelf.

Esther Raats-Coster, Voorzitter PZO

PZO is één van de grootste belangenbehartigers voor zelfstandige ondernemers en heeft de wens het zelfstandig ondernemerschap duurzaam te borgen. Bekijk alle berichten van PZO

Eén reactie op dit bericht