"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoe Nieuwe Leiders iedereen slimmer maken. Liveblog HCSummit #5

Multipliers-How-The-Best-Leaders-Make-Everyone-SmarterIk weet niet hoe bekend Liz Wiseman is in Nederland. Ik was haar nog niet echt tegen gekomen. Hier in de VS werd er uitgekeken naar haar verhaal op de Human Capital Summit. En terecht. Naast een inhoudelijk goed verhaal ook een dynamische en persoonlijke presentatie.

Liz Wiseman heeft haar eigen adviesorganisaties, daarvoor werkte 17 jaar bij Oracle. Ze zag daar twee type managers. Het eerste type manager misbruikt de intelligentie, energie en capaciteit van de mensen om hem heen en wil altijd het slimste jongetje van de klas zijn. Dodelijk voor ideeën, de energie, talent en betrokkenheid. De ‘diminishers’ noemt Wiseman die groep, ‘verminderaars’ in lelijk Nederlands.

Aan de andere kant van het spectrum staan de leiders die hun intelligentie gebruiken om de slimheid en capaciteiten van de mensen rond hen te vergroten. Leiders die mensen zo weten te inspireren dat zij resultaten leveren boven hun eigen verwachting. Die groep noemt Wiseman de ‘Multipliers’, de vermenigvuldigers (klinkt ook niet zo heel lekker in het Nederlands, ik houd het maar even op de Engelse termen).

Het beeld van de multipliers en (vooral) diminishers zal vast bekend voorkomen. We kennen ze allemaal wel.

Verschillen in beeld

Wiseman verliet Oracle en ging op zoek naar wat nu precies dat verschil was tussen die multipliers en de diminishers. Ze deed uitgebreid onderzoek; 150 managers, in 35 bedrijven in de hele wereld. Het bleek dat de twee type managers heel veel dingen het zelfde deden. Maar de multipliers doen vijf dingen anders.

  1. Ze werken als magneten op talent
  2. Geven veel vrijheid
  3. Dagen uit
  4. Organiseren en entameren debat
  5. Investeren in talent

Door deze punten laten dit type leiders hun medewerkers boven zichzelf uitstijgen. Zo maken ze iedereen slimmer en de output vermenigvuldigt.

In het onderstaande schema zet Wiseman de verschillen in de twee stijlen naast elkaar. De managementstijl van de multipliers speelt (vanzelfsprekend) prima in op alle trends en ontwikkelingen die hier op de Human Capital Summit worden gezien en besproken. En ook een uitstekend uitgangspunt van ‘goed opdrachtgeverschap’.

(Liz Wiseman werkte haar ideeën natuurlijk ook uit het een boek)

5disciplineschartjpeg5x3-resized-600

(alle blogs over de Human Capital Summit zijn te vinden via deze link).

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts