"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wiebe Draijer (SER): ZP’ers zijn de voorbode van de arbeidsmarkt van de toekomst. Liveblog #3 #DvdZ2013

draijerWiebe Draijer, voorzitter van de SER, houdt op de DvdZ een warm pleidooi voor de ZP; er: ‘Het is mijn overtuiging dat ZP’ers de voorbode van de arbeidsmarkt van de toekomst zijn” Draijer bedoelt niet dat iedereen in de toekomst ZPer moet worden, maar prijst wel het ondernemerschap, de individuele keuzes die meer (flex) werknemers zouden moeten hebben.

Het is duidelijk ook de SER vindt de groep ZPers heel erg belangrijk voor de Nederlandse economie. En natuurlijk zit ook een deel van de ZPers in de rats, want het is geen gemakkelijke tijd en er zijn ook ZPers voor wie het niet zo’n bewuste keuze is geweest als voor de veel van de ZPers die hier in de zaal zitten. Dat zal moeten worden gecorrigeerd.

Maar ondernemende professionals passen bij een arbeidsmarkt die alleen maar dynamischer wordt  en waar we ons moeten richten op de kansen, waar we talenten moeten ontwikkelen. Maar waar we hebben ook actuele informatie over de arbeidsmarkt nodig (en geen cijfers die een minstens een jaar naijlen), juist om die kansen te kunnen richten. Kijk naar de ambachtseconomie waar 70% van de werkenden ZPer is en waar we de komende jaren een tekort van 150.000 mensen verwachten.

Deze lastige tijd lakmoesproef voor ZP’ers

Voor Wiebe Draijer is deze lastige tijd feitelijk de lakmoesproef voor de ZP’ers. Hij is er van overtuigd dat de ZP’ers hier goed uit zullen komen. Aan de SER zal het niet liggen want Draijer streeft naar een open SER die goed in contact staat met de arbeidsmarkt en de ontwikkelingen hierbinnen.

In vrijwel alle adviezen van de SER spelen ZP’ers tegenwoordig een rol. Draijer noem nog het feit dat ZP’ers goed vertegenwoordigd zijn in SER en noemt Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen en Ester Raats-Coster van PZO maar hij zegt er nog wel bij dat de eerste voor de werknemers en de tweede er voor de werkgevers zit. Dus dat klinkt nog niet echt als een nieuwe categorie op de arbeidsmarkt. Maar dat is misschien alleen maar taalgebruik. Wiebe Draijer zegt het heel erg duidelijk: ZP’ers zijn de voorbode van de arbeidsmarkt van de toekomst!

(alle blogs vanaf de Dag van de Zelfstandige 2013 vind je hier

Michel Vos was één van de initiatiefnemers van ZiPconomy en tot 2013 betrokken geweest bij het opzet van dit platform. Michel coacht ondernemers/ZiPers, investeert in mensen en bedrijven en begeleidt organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe diensten of strategieën. Hij mede oprichter van VOOR, een nieuwe manier om opdrachtgevers en zelfstandig professionals te verbinden. Bekijk alle berichten van Michel Vos

Eén reactie op dit bericht