"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

VAR geen probleem volgens zzp’ers. Voorstel webmodule Weekers wel.

Het voorstel van staatssecretaris Weekers (Financiën) om de huidige VAR te vervangen voor een webmodule waarbij voor iedere opdracht de arbeidsrelatie vastgesteld moet worden, valt in het verkeerde keelgat bij de zzp’er. 94,9% van de zzp’ers zegt exact te weten wat de huidige VAR inhoudt en waarvoor deze dient.

Slechts 8,1% vindt de webmodule van Weekers een verbetering. Dit blijkt uit het themarapport “Too VAR or not to VAR” van structurele onderzoeksmonitor ZZP Barometer.

“Zzp’ers zijn wel op zoek naar een administratieve lastenverlichting, maar ze vinden de webmodule geen goede oplossing,” aldus Jeroen Sakkers, oprichter van Victor Mundi en initiatiefnemer van de ZZP Barometer. Een groot gedeelte van de zzp’ers vindt het afschaffen van de VAR (45,4%) of een juridische vrijwaringsverklaring voor de opdrachtgever (65,6%) een beter alternatief. De VAR – verklaring arbeidsrelatie – wordt door veel zzp’ers gebruikt om hun zelfstandigheid aan te tonen bij opdrachtgevers.

 

Zelfstandigheid per opdracht vaststellen omslachtig

Met de webmodule legt het kabinet de verantwoordelijkheid bij het bepalen van de arbeidsrelatie meer bij de opdrachtgever. Dat vergroot volgens Weekers de rechtszekerheid van zzp’ers. Zzp’ers zelf denken daar anders over: zij vinden dat de verantwoordelijkheid voor een juiste VAR moet liggen bij de opdrachtnemer (34,7%), bij de opdrachtnemer en de Belastingdienst (13,2%) of bij de Belastingdienst (8,2%). 82,9% van de zzp’ers vindt het per opdracht vaststellen van de arbeidsrelatie (zeer) omslachtig en vindt dat dit niet in deze tijd past.

Zzp’ers zijn, behalve de gewenste administratieve lastenverlichting, vrij positief over de huidige VAR: 86,0% van de zzp’ers heeft de VAR eenmaal of meerdere malen aangevraagd, en 79,0% van hen is tevreden of vindt de huidige werkwijze prima. Slechts 3,9% is weleens een opdracht misgelopen door de verkeerde VAR en 11,7% heeft een keer problemen gehad om de juiste VAR te krijgen.

 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie