"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Liveblog #8 Terugkijkend op de Dag van de Zelfstandige

Een leuke, gevarieerde dag die goed bezocht werd en waar weer driftig geïnformeerd en genetwerkt werd. Een stimulerende omgeving in zo’n oud fabrieks-complex waar werken en ondernemen je van alle kante tegemoet spat. Ook veel praktische handvatten tijdens de verschillende workshops waar sommige (meer klanten met behulp van social media) wel heel druk bezocht werden. Daarnaast veel informatieve stands, van belangengroepen, loopbaan- begeleiders, verzekeraars, jobboards en banken. Jawel de ZZPer wordt zo langzamerhand echt wel gevonden.

Dat is ook wel mijn gevoel bij deze 5e Dag van de Zelfstandige: er is nu echt wel een derde categorie op de Nederlandse arbeidsmarkt, naast die van werknemer en werkgever. En natuurlijk wordt er in de zaal verschillend over de groei en de gewenstheid daarvan gedacht. Hebben we straks nog maar 25% werknemers en is 75% ZZPer? Of blijft het bij een marginale flexibele schil? Krachten en tegenkrachten, en heel lastig om te duiden wat nu precies de onderliggende veranderingen zijn die aan de basis liggen van deze ontwikkeling. Maar die 730.000 ZZPers zijn er en deze groep zal voorlopig niet verdwijnen en nog veel eerder nog verder groeien. Politici, beleidsmakers en wetenschappers zullen daar aan ‘moeten wennen’ en PZO vervult hierbij een belangrijke rol. Voor en achter de schermen zoals Ester Raats-Coster van PZO benadrukte.

De dag werd plenair afgesloten door Wouter de Vries die met ‘Blauwe bananen, vierkante meloenen’ de aanwezige ZZPers toch vooral opriep om de lat hoger te leggen. De 4 B’s: wat zijn de behoeftes van je klanten, wat is je belofte (je unieke kwaliteiten), de beleving (hoe kom je in de hoofden van je klanten) en tenslotte het bewijs (laat zien wat je gedaan hebt). Hij liet een paar sites van aanwezigen in de zaal zien en maakte glashard dat als je propositie te algemeen of je visie te lang en te nietszeggend is, de kans groot dat je geen blauwe banaan (opvallend) wordt of een vierkante meloen (je hoeft geen korting te geven). Inmiddels zijn die vierkante meloenen er wel en kosten $75 dollar per stuk. Een heerlijk uurtje entertainment dat ons zo op de valreep behoorlijk aan het denken zette!

Ik vond het een levendige, leuke middag en ga met een goed gevoel naar huis. Gefeliciteerd PZO!

Michel Vos was één van de initiatiefnemers van ZiPconomy en tot 2013 betrokken geweest bij het opzet van dit platform. Michel coacht ondernemers/ZiPers, investeert in mensen en bedrijven en begeleidt organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe diensten of strategieën. Hij mede oprichter van VOOR, een nieuwe manier om opdrachtgevers en zelfstandig professionals te verbinden. Bekijk alle berichten van Michel Vos

6 reacties op dit bericht

 1. Helaas een weinig kritisch stukje van deze auteur.

  Ik zat achter in de zaal en dacht heel even dat ik op een vakbondsbijeenkomst was. Ja, enkele presentaties waren goed (vooral Blauwe Bananen), maar ik geloof niet meer in PZO. Het is mij althans volstrekt onduidelijk wat nu de verdiensten zijn van PZO.

  Ik zie alleen maar commerciele collectieve inkoop en weinig échte belangenbehartiging. Het is jammer dat de journalist niet wat kritischer en onafhankelijker durft te schrjiven.

  Ik ben namelijk niet met een goed gevoel naar huis gegaan. Prijs/kwaliteitverhouding was niet in orde.

 2. Flauwe reactie, die mij verdacht veel onderdeel lijkt uit te maken van de PZO-bashing campagne van Jerry Helmers.

 3. Beste Denise, ik ben geen journalist, maar ook een blogger kan natuurlijk kritisch schrijven. Maar ik ben wel met een goed gevoel naar huis gegaan, wellicht heeft het ook te maken met je verwachtingen. Ik loop al heel wat jaren mee in deze markt en ik vind dat PZO samen met FNV Zelfstandigen de twee belangrijkste belangenbehartigers voor ZZPers in Nederland zijn.

 4. Bah wat een nare reactie van journalist Van der Laan, die blijkbaar heftig op zijn teentjes is getrapt. Kan zelf dus blijkbaar niet tegen een kritische noot.

  En Ja, meteen maar duidelijkheid:
  ik ben inderdaad meer van de visie op ondernemerschap die Jerry Helmer en zijn ZZP Netwerk NL hanteren. Dus logisch dat ik óók kritiek lever omdat ik me niet herken in het hoeraa-verhaal dat ik lees over de Dag vd Zelfstandige in de gekleurde mediapartners.

  En ik vind het nogal wat om dit PZO-bashing te noemen. Weet u wel wat bashing is? Ik ben juist blij dat er een groep ondernemende zzp-ers is opgestaan om het kritische geluid te laten horen naar de belangenbehartiging. Tja, dat dit een ánder geluid is, dat moge duidelijk zijn. In mijn oren is het wel een ondernemend en onafhankelijker geluid!

  En nee, ik ben het niet altijd eens met wat ZZP Netwerk NL vindt, maar zij zijn wel een hele prettige advocaat van de duivel. Dat is erg prettig in Nederland waar nog veel te veel socialistische reflexen zijn.

  Als u het u echt dwars zit dat ik een kritische noot heb geschreven, dan adviseer ik u om vooral mijn reacties dan maar weg te halen.

  • oei, oei, wie is er hier op zijn teentjes getrapt….ik ben helemaal geen journalist, ik lees alleen maar dit blog en je reactie. Ik vind Jerry Helmers weinig transparant. 50 mensen uit de zaal binnen een uur na de speech van Esther Raats gestemd zouden hebben op zijn blog over die speech; maakt dat je moeder wijs. Daar geloof ik helemaal niets van. Maar ja, dat kan je op zijn blogs niet kwijt want daar kan je niet reageren…..

 5. Ah… we zitten gelijk te bloggen.

  wel, nog één reactie dan: ik vind PZO en Fnv zelfstandigen zeker niet de belangrijkste belangenbehartigers. In ieder geval; het zijn clubs waar ik me niet mee wil associéren. Zeker niet met fnv zelfstandigen. Welke ondernemer wil door een vakbond vertegenwoordigd worden? ik niet in ieder geval!

  Met groet!
  Denise van Asperen / Tilburg