"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Van zzp’er naar flexibel dienstverband: dit zijn je opties

De regels rondom de inhuur van zelfstandig professionals zijn complex en veranderen in rap tempo. Arbeidsmarktspecialist Stef Witteveen (Uniforce) laat zien dat er verschillende soorten flexibele dienstverbanden zijn als alternatief voor zzp-overeenkomsten.

Wat kun je doen als je niet zeker weet of je een opdracht als zelfstandig professional mag uitvoeren? Hoe stel je opdrachtgevers gerust? En wat kun jij doen als werkgever om professionals zowel zekerheid als vrijheid te geven?

Tijdens de Werf& en ZiPconomy Webinar Week liet arbeidsmarktspecialist Stef Witteveen (Uniforce) zien dat er verschillende soorten flexibele dienstverbanden zijn als alternatief voor zzp-overeenkomsten.

Regels veranderen continu

“De inhuur van zelfstandig professionals is een complex dossier dat continu verandert”, vertelt hij. “Rechterlijke uitspraken volgen elkaar in rap tempo op. Wat nu geldt, geldt over drie maanden misschien niet meer. Hoe deal je daarmee als opdrachtgever en zzp’er?”

Een voorbeeld is de recente uitspraak van de Hoge Raad in de zaak Uber. De advocaat-generaal en de vorige minister van Sociale Zaken vonden dat persoonlijk ondernemerschap niet van belang is bij het oordeel of iemand als zzp’er mag werken. Maar volgens de Hoge Raad weegt dat criterium wel degelijk mee. De antwoorden van de Hoge Raad hebben invloed op nieuwe wetgeving.

Alternatieve dienstverbanden

Soms is het heel duidelijk dat jij een echte zzp’er bent. Maar als je twijfelt, kan het slim zijn om een ander soort overeenkomst te sluiten met je opdrachtgever. Er zijn verschillende soorten flexibele dienstverbanden en welke vorm het best past, verschilt per situatie.

Tijdens het webinar bespreekt Witteveen drie soorten flexibele dienstverbanden. Elke vorm heeft voor- en nadelen. In het webinar hoor je waar je zoal rekening mee moet houden om de juiste keuze te maken.

1. Dienstverband bij de opdrachtgever

De recente toename van handhaving op schijnzelfstandigheid zorgt voor paniek bij bepaalde opdrachtgevers. Door de onduidelijkheid rond de regelgeving durven zij minder opdrachten uit te zetten voor zzp’ers. Dit blijkt ook uit recente marktcijfers.

“Veel zzp’ers hebben geen interesse in een vaste baan, want zij hechten sterk aan hun identiteit als zelfstandige professional”, vertelt Witteveen. “Zij kiezen bewust voor het ondernemerschap en zien het als een manier om hun expertise en vrijheid te behouden. Toch kan een tijdelijk dienstverband een verstandige keuze zijn, totdat er meer duidelijkheid is.”

Hij ziet dat opdrachtgevers vaker vaste banen aanbieden. “Werkgevers staan hier open voor, en er is meer dan genoeg werk beschikbaar”, vertelt de arbeidsmarktexperts. “Voor zzp’ers kan het soms slim zijn om een half jaar of zelfs een jaar in dienst te gaan bij een opdrachtgever. Door de huidige paniekreacties onder opdrachtgevers is dit soms de meest praktische oplossing.”

2. Een dienstverband bij een intermediair

Je kunt ook als uitzendkracht of gedetacheerde aan de slag gaan. “Veel zzp’ers geven de voorkeur aan detachering boven een loondienstverband bij een opdrachtgever”, vertelt Witteveen. “Detacheerders zijn werkgevers van beroep. Een detacheerder biedt vaak meer variatie in werk, de mogelijkheid om opdrachten bij verschillende werkgevers te vervullen en meer bijscholingsmogelijkheden.”

Deze aspecten worden binnen detachering vaak intensiever ingezet dan bij een traditionele werkgever, vertelt Witteveen. Daardoor kunnen professionals zich sneller ontwikkelen en blijft hun kennis up-to-date. Tegelijkertijd hebben zij sociale zekerheid en werknemersrechten. Het nadeel van detachering is minder eigen regie dan bij het zelfstandig ondernemerschap.

3. Een dienstverband bij jouw eigen DUBV

Wil je meer eigen regie en jezelf kunnen profileren? Dan kan een zogenaamde Declarabele Uren B.V. (DUBV) een optie zijn. Zelfstandig professionals werken via Uniforce vanuit deze speciale ondernemersvorm. Een DUBV betekent dat je als zzp’er samen met Uniforce een bedrijf opricht, waarvan jijzelf als directeur-grootaandeelhouder in loondienst bent.

Jij bent samen met Uniforce Professionals je eigen werkgever. Vervolgens kun jij jezelf detacheren bij je opdrachtgevers. Witteveen: “Dus je bent dus eigenlijk een eenmans detacheringsbureau.”

Het grootste nadeel: je valt in een ander fiscaal regime dan een eenmanszaak, waardoor je meer belasting en premies afdraagt. Dat betekent dat zo’n concept geschikt is voor mensen met een omzet van minstens 80.000 euro per jaar. Lees er hier meer over.

Meer weten over de voor- en nadelen van de verschillende vormen? Bekijk hier het volledige webinar: 

 

Lees ook:

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *