"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Waarom flexibele studenten de oplossing zijn voor arbeidstekorten

In de huidige arbeidsmarkt is er sprake van een aanzienlijke krapte, vooral binnen de inkoopsector. Dit wordt bevestigd door het recente KPMG-rapport ‘Future of Procurement’ (april 2024), waarin wordt aangegeven dat de concurrentie om gekwalificeerd talent hevig is en dat bedrijven moeite hebben om voldoende gekwalificeerde inkoopprofessionals te vinden. Voor studenten biedt dit echter unieke kansen. In dit artikel een interview met een van hen.

In steden zoals Utrecht en Amsterdam maar ook in de regio zijn vacatures talrijk en liggen de mogelijkheden voor het oprapen. Toch kan het voor studenten die op zoek zijn naar meer dan een standaard bijbaan een uitdaging zijn om een functie te vinden die hen voldoende uitdaagt. Platforms die met hoogwaardige en goed gekwalificeerde studenten werken bieden in dat geval uitkomst. 

Sprout9 – inkoopondersteuning door inkoopstundent is zo’n type platform, gespecliaiseerd in de inkoop niche. In dit artikel interviewt Anthony Duursma, cofounder en Head of Academy bij Sprout9, inkoopstudent Yari. Hij ging de slag ging bij ProRail en deelt zijn ervaringen en inzichten. En hij vertelt waarom bedrijven en overheidsorganisaties wat hem betreft vaker zouden moeten denken aan out-of-the-box oplossingen voor hun werving- en personele opgaven.

Anthony Duursma: hoe ben je bij je huidige baan terechtgekomen?

Yari: “In de zomer van vorig jaar, terwijl ik bezig was met de afronding van mijn studie, ging ik op zoek naar een nieuwe baan. Ik wilde iets meer dan de standaard studentenbijbaan. Ik zocht naar een positie die mij echt zou uitdagen en waardevolle ervaring zou opleveren. Na een tijdje zoeken, kwam ik via Sprout9, toen nog bekend als De InkoopStudent, terecht bij de Procurement-afdeling van ProRail. Hier kon ik aan de slag als administratieve ondersteuning voor de tendermanagers. Er was genoeg randwerk dat niet door een dure tendermanager hoefde te worden uitgevoerd. Het kon perfect worden uitgevoerd door een student.” 

Hoe was het om voor het eerst in een professionele omgeving te werken?

“Bij ProRail kreeg ik mijn eerste echte werkervaring in een professionele omgeving. Dit betekende niet alleen meer verantwoordelijkheden dan ik gewend was, maar ook een grote mate van vrijheid. Als student was dit ideaal: ik kon mijn uren flexibel inplannen rond mijn colleges en thuiswerken was zelden een probleem als dat praktisch bleek te zijn. Deze flexibiliteit maakte de combinatie van studie en werk een stuk eenvoudiger en de ervaring die ik opdeed was buitengewoon waardevol, vooral in de afrondende fase van mijn studie. Tegelijkertijd leer je ontzettend veel op de werkvloer zelf. Over samenwerken en goede afspraken maken binnen de projectgroep en externen.”

Welke uitdagingen kwam je tegen en wat heb je geleerd?

“Natuurlijk was het niet altijd makkelijk. Werken binnen een grote organisatie als ProRail kan soms overweldigend zijn en de verantwoordelijkheden waren aanzienlijk groter dan bij mijn voorgaande banen. Je kunt niet zomaar een week vrij nemen wanneer je er even geen zin in hebt. Daarnaast was het voor mijn werkgever waarschijnlijk ook een uitdaging om rekening te houden met mijn collegerooster. Gelukkig bood Sprout9 voldoende ondersteuning om ervoor te zorgen dat ik snel en efficiënt kon integreren in mijn rol.”

Hoe kijk je terug op je ervaring en wat zou je anderen aanraden?

“Terugkijkend ben ik ontzettend tevreden met mijn tijd bij ProRail. De ervaring die ik heb opgedaan voelt nu al van onschatbare waarde en ik ben trots op de bijdrage die ik heb kunnen leveren aan het team. Ik raad andere studenten dan ook zeker aan om een vergelijkbare baan te zoeken. Voor bedrijven die kampen met arbeidstekorten of die hun personeel willen ontlasten van minder essentiële taken, kan de inzet van studenten de perfecte oplossing bieden.”

Heb je nog een laatste advies voor bedrijven?

“Het flexibele en slimme gebruik van studenten kan niet alleen helpen om personeelstekorten op te vangen, maar biedt ook een waardevolle leerervaring voor de studenten zelf. Dus, als u een bedrijf runt en overweegt om studenten in te zetten, kan ik uit persoonlijke ervaring zeggen dat het een win-win situatie is. Studenten brengen frisse energie en flexibiliteit, en bedrijven krijgen de ondersteuning die ze nodig hebben zonder de hoge kosten van fulltime personeel.”

De huidige krapte op de arbeidsmarkt, en vooral in de inkoopsector, vormt dus een grote uitdaging voor organisaties. Volgens het eerder aangehaalde KPMG-rapport heeft slechts 34% van de ruim 400 inkoopprofessionals die voor het onderzoek zijn geïnterviewd voldoende capaciteiten voor de uitdagingen die zij ervaren. Bijvoorbeeld personeel met een tekort aan digitale vaardigheden. Door samen te werken met jonge talenten die hun kennis nog vers halen uit de universiteiten kunnen bedrijven niet alleen deze tekorten opvangen, maar ook profiteren van de kennis, flexibiliteit en innovatie die jonge talenten met zich meebrengen. Het inzetten van studenten biedt een oplossing die zowel bedrijven als studenten ten goede komt en draagt bij aan een dynamische en adaptieve arbeidsmarkt. Zeker iets om over na te denken als organisatie. 

 

Dit artikel is geschreven door Anthony Duursma, cofounder en Head of Academy bij Sprout9.
ZiPconomy geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen op ZiPconomy. Naam en functie van deze gastbloggers worden onder het artikel vermeld. Bekijk alle berichten van Gastblogger

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *