"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ziek en zzp’er zonder AOV: dit zijn jouw opties

In dit artikel deelt SharePeople regelingen en tips die jou als zzp’er kunnen helpen wanneer je voor langere tijd niet kan werken door ziekte of anbeidsongeschiktheid.

Raak je ziek of arbeidsongeschikt en kun je voor langere tijd niet werken? Dan komt er tijdelijk geen inkomen binnen. Heb je bovendien geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten of een ander vangnet geregeld zoals de SharePeople crowdsurance? Let dan op, want de ziektewet geldt niet voor zzp’ers en ondernemers. In dit artikel delen we regelingen en tips die jou als zzp’er wel kunnen helpen.

Buffer of pensioenpotje

Het is verstandig om een buffer op te bouwen. Handig voor als er even minder werk binnenkomt, maar ook om te gebruiken als je voor een langere periode ziek bent of door een andere oorzaak niet kunt werken. Een buffer is vaak wel een tijdelijke oplossing. Leg je geld opzij voor je pensioen? Bijvoorbeeld in een lijfrenterekening? Dan is er soms de mogelijkheid om dat geld al eerder op te nemen in het geval van arbeidsongeschiktheid. Bekijk de voorwaarden van jouw pensioenregeling. Heb je een pensioenrekening bij Bright? Dan mag je jouw geld gebruiken in het geval van langdurige arbeidsongeschiktheid.

Bijstand

Speciaal voor zzp’ers is er het Besluit bijstand voor zelfstandigen (bbz). Heb je geen buffer meer en kun je zelf geen inkomen genereren? Dan kun je bij de sociale dienst van je gemeente aankloppen voor de bbz. Het is een tijdelijke uitkering en voor elke situatie gelden andere voorwaarden. Met de bbz-check kun je kijken of je in aanmerking komt voor deze uitkering.

Er is ook de algemene bijstandsuitkering. Iedereen in Nederland met een inkomen onder het sociaal minimum kan hier aanspraak op maken. Dus ook zzp’ers die minder verdienen dan dit minimum, hebben onder voorwaarden recht op een bijstandsuitkering. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar je vermogen. Heb je te veel spaargeld, dan moet je dit eerst opmaken. De vermogensgrens voor een gezin of alleenstaande ouder is € 15.210 en voor een alleenstaande ligt het op € 7.605.

Heb je volwassen huisgenoten? Dat telt ook mee bij het bepalen van de hoogte van je uitkering. Hoe meer personen van 21 jaar of ouder bij je in wonen, hoe lager je bijstandsuitkering. De reden hiervoor is dat als er meer personen in je woning wonen, je de woonkosten kunt delen.

De bijstandsuitkering is geen vetpot. Voor een alleenstaande van 21 jaar of ouder ligt de bijstandsnorm op € 1.283,83 per maand (januari 2024). De bijstandsnorm geldt als het sociaal minimum. Vanuit de bijstand wordt je inkomen aangevuld tot de voor jouw geldende bijstandsnorm. Een bijstandsuitkering vraag je aan bij je gemeente of via werk.nl. Lees hier alles over de bijstand en wanneer je hiervoor in aanmerking komt.

Tip: check de toeslagen.

Zzp’ers komen ook in aanmerking voor veel wettelijke toeslagen die je als werknemer in loondienst ook ontvangt. Het gaat behalve om huurtoeslag en zorgtoeslag ook om o.a. kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Check dus of je als zzp’er al aan alle wettelijke toeslagen hebt gedacht en of je hiervoor in aanmerking komt. Dat kan ook al honderden euro’s per maand schelen. Toeslagen moet je zelf aanvragen via de belastingdienst.

Verplichte AOV

Er is een verplichte AOV in de maak. Met deze verplichte verzekering wil de overheid voor een financieel vangnet zorgen bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid en zelfstandigen meer bescherming bieden. De verplichte AOV voor zzp’ers zal op z’n vroegst vanaf 2027 gaan gelden. Lees er hier meer over.

Cosmas Blaauw is oprichter van de SharePeople Coöperatie. Bekijk alle berichten van Cosmas Blaauw

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *