"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wereldbank wijst in onderzoek op kansen en gevaren van de gig-economie

De gig-economie biedt zowel kansen als uitdagingen, blijkt uit een nieuw onderzoek van de Wereldbank. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport Working Without Borders: The Promise and Peril of Online Gig Work

Online gig-werk biedt zowel kansen als uitdagingen voor overheden en werkenden. Aan de positieve kant biedt het perspectieven voor het genereren van inkomsten, vooral in ontwikkelingslanden, waar de meeste mensen banen hebben die vaak informeel zijn en laag in productiviteit en kwaliteit. 

Opstapje naar betere baan

De virtuele en vaak tijdelijke aard van gig-werk biedt ook flexibiliteit voor vaak over het hoofd geziene groepen als vrouwen, jongeren, migranten en mensen met een handicap. Deze banen kunnen opstapjes zijn naar betere banen voor werkenden met weinig skills, door ze te helpen met het leren van digitale skills en zo de digitale kloof te dichten. 

Maar de meeste gig-opdrachten bieden weinig tot geen bescherming voor werkers, met onzekere inkomensstromen en geen duidelijke carrièrepaden. Afhankelijk van lokale arbeidswetten worden veel gig-werkers niet beschermd tegen oneerlijke praktijken, mishandeling of verwondingen tijdens werktijd. Gig-werk brengt ook uitdagingen met zich mee op het gebied van dataveiligheid en privacybeheer. 

Honderden miljoenen online gig-workers

Het rapport onderzoekt hoe landen kunnen navigeren door de mogelijkheden en gevaren van online gig-werk. Uit het rapport blijkt dat de online gig-workforce veel groter is dan voorheen werd gedacht, met een geschatte 154 miljoen tot 435 miljoen aan online gig-werkers over de hele wereld. Het rapport bracht voor de eerste keer de regionale platforms en gig-werkers in kaart die in andere talen werken dan het Engels.

Belangrijkste punten rapport

  • Online gig-werk groeit en is goed voor minstens 12% van de mondiale beroepsbevolking en is een groeiende inkomensbron voor miljoenen mensen.
  • De vraag naar online gig-werkers groeit sneller in ontwikkelingslanden dan in geïndustrialiseerde landen.
  • Lokale gig-platforms spelen een belangrijke rol in de lokale arbeidsmarkt, maar ze staan voor uitdagingen bij het opzetten van een rendabel bedrijfsmodel en kansen voor groei op lange termijn.
  • Online gig-werk kan inclusie ondersteunen door arbeidsmogelijkheden te bieden voor jongeren, vrouwen en werkenden met weinig skills.
  • Gig-werkers, zoals de meeste andere werknemers in de informele sector in ontwikkelingslanden, zijn vaak buiten het bereik van de arbeidswetgeving.
  • De gig-economie kan lokaal kansen bieden om digitale skills op te bouwen, inkomensmogelijkheden te vergroten en de sociale bescherming van informele werknemers te bevorderen.

Lees hier het originele (Engelse) artikel en download het rapport Working Without Borders: The Promise and Peril of Online Gig Work  van de Wereldbank.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *