"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Streep door STAP-budget

Het individuele budget voor scholing en ontwikkeling verdwijnt in 2024 alweer, onderdeel van bezuinigingspakket Kabinet

Het STAP-budget (STimulering Arbeidsmarkt Positie) verdwijnt twee jaar na de introductie er van. Het schrappen van de regeling maakt onderdeel uit van het bezuiningspakket waar het kabinet mee komt. Dit melden onder andere het AD en RTL op basis van bronnen rond de voorjaarsnota, de jaarlijkse bijstelling van de rijksbegroting.

Er is jaarlijks 200 miljoen beschikbaar voor het STAP-budget. In 2022 kregen 214.000 mensen een STAP-budget toegekend.

Met het STAP-budget kunnen werkende of werkzoekende maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Het budget kon ook door zelfstandigen aangevraagd worden.

Omstreden

De regeling staat als sinds de start flink onder druk. Zo waren er problemen rond de automatisering en was het beschikbare budget per kwartaal vaak al binnen enkele uren op. Onderzoeksjournalisten van Follow The Money brachten in kaart dat een flink deel van het budget naar dubieuze opleiders ging. Het ministerie van SZW schrapte vervolgens een deel van het aanbod.

Maar nu verdwijnt de regeling dus helemaal.

Beleid Leven Lang Leren  onder druk

Minister Van Gennip zag het STAP budget in een Kamerbrief onlangs nog als “een van de belangrijke instrumenten om het LLO-beleid (Leven Lang Ontwikkelen, red.) vorm te geven”.

Hans Borstlap, voormalig voorzitter van de Commissie Regulering van Werk, noemde onlangs bij de ArbeidsmarktPoort bijeenkomst het ontbreken van plannen voor een ‘individuele leerrekening’ een gemis in de plannen van Van Gennip. Borstlap sprak van achterstallig onderhoud bij het opleiden van mensen en pleit voor forse investeringen. “Elke euro die je investeert verdien je dubbel en dwars terug met hogere arbeidsproductiviteit.”  Het verdwijnen van de STAP regeling maakt dat beeld er niet beter op.

** UPDATE 28 april 

Deze geruchten over het verdwijnen van het STAP-budget zijn ondertussen bevestigd door het minister van SZW. Met de toevoeging het STAP-budget pas in 2024 komt te vervallen en dus in 2023 nog kan worden aangevraagd. De eerste datum dat er weer 23 miljoen te verdelen is, is op 1 mei. De resterende data voor aanvragen STAP budget zijn op 3 juli,  4 september en 1 november 2023.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

5 reacties op dit bericht

  1. Hopelijk komt er weer een aftrekpost voor terug, dan krijg je ook weer iets terug voor je studerende kinderen. Aan het STAP budget deden de meeste hogescholen niet aan.

  2. Ik werkte bij een bedrijf dat eigen medewerkers een stapbudget liet aanvragen waarna het buget in feite op een dubieuze manier in de zak (nomen est omen) van de eigenaar verdween. Pure criminaliteit. Goede zaak dat deze regeling de nek om wordt gedraaid.

  3. Het levenlanglerenbudget houdt op je 55ste op. Dus het kabinet doet volop aan leeftijdsdiscriminatie, en vindt dat je het niet meer waard bent om na je 54ste in te investeren.

    • Juist ja llo is ook leeftijdsdiscriminatie was ik ook al achter nadat opleoder mij adviseerde llo aanvraag te doen.

  4. Wat dit punt aangaat, mis ik echt een visie bij het kabinet maar ook de polder partijen. Zoals Hans Borstlap aangeeft, een individuele leerrekening invoeren ben ik zelf een groot voorstander van. De sectorale scholingsfondsen werken naar mijn mening niet tot onvoldoende.