"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Flink meer stoppers onder zelfstandigen. Vooral in zorg en bouw.

Aantal ‘stoppers’ neemt flink toe. Maar netto groeit het aantal zelfstandigen nog steeds.

In het eerste kwartaal van 2023 stopten 46.205 ondernemers. Flink meer dan in hetzelfde kwartaal van 2022.  De grootste toename van het aantal stoppers is te zien in de sectoren Gezondheid (+33%) en Bouw (+29%). Gemeten over alle sectoren nam het aantal stoppers onder zzp’ers toe met 18%. Dat blijkt uit recente cijfers van de KVK .

De grootste groei van het aantal stoppers zien we in de regio’s Overijssel (23%), Friesland (19%) en Noord-Brabant (17%). In Zeeland is de groei van het aantal stoppers met 1 procent het kleinst. Het gaat hierbij vooral om zzp’ers en parttime zzp’ers.

Het aantal faillissementen nam flink toe, maar blijft toch nog bescheiden. In het eerste kwartaal van 2023 gingen 641 bedrijven failliet. Een jaar eerder waren dat er 409. In ongeveer de helft van de gevallen gaat het om (parttime) zzp’ers.

Netto groei aantal zelfstandigen

Het aantal ‘starters’ groeit ondertussen gewoon door en blijft het aantal stoppers overstijgen. Netto zijn er dus meer zelfstandigen bij gekomen. De groei in het afgelopen kwartaal komt uit op 1 procent. Op jaarbasis nam het aantal bedrijven toe met 5,8%. Het aantal zzp’ers groeide met 8% en het aantal parttime zzp’ers, die meestal ook een baan hebben, met 9%.

Vergeleken met het eerste kwartaal van 2022 steeg het aantal starters vooral in de sectoren Horeca (29,0%), Detailhandel (25,5%), Zakelijke diensten (21,9%) en Cultuur, sport en recreatie (20,6%).  In de sector Financiële instellingen (-18,3%) en Groothandel (-10,5%) nam het aantal starters het sterkst af. Ook in de zorg daalde het aantal starters.

De grootste groei als het gaat om het aantal starters zien we terug in Flevoland (20,3%), Limburg (20,2%) en Groningen (19,1%). De kleinste groei zien we in Overijssel (8,3%).

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie