"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Column: ZZP’ers gezocht

“Glazenwas-schoonmaakbedrijf zoekt ZZP’ers”. Dat las Josien van Breda, voorzitter van I-ZO Nederland, laatst op de achterkant van een bestelbus. Wat zegt dat over onze arbeidsmarkt en waarom zijn de remlichten van die bestelbus symbolisch voor haar? Ze legt het uit in deze column.

Laatst kwam ik het tegen, het busje op de foto. Glazenwas-schoonmaakbedrijf Diamand Clear is op zoek naar ZZP’ers, valt te lezen op de achterklep. “Hé ondernemer,” dacht ik toen, “waarom zoek je geen glazenwasser of schoonmaker? Daar heb je veel meer aan, lijkt mij.”

Het is niet voor het eerst dat ik onderweg zo’n oproep tegenkom. En toch is het gek: een organisatie zoekt op basis van contractvorm en niet op basis van kennis en ervaring. Daarom zijn die remlichten van de bestelbus voor mij ook symbolisch. Het is nodig om hard op de rem te trappen, terug te gaan naar de kern en dan te beginnen om de arbeidsmarkt op te bouwen.

Het is nodig om hard op de rem te trappen, terug te gaan naar de kern en dan te beginnen om de arbeidsmarkt op te bouwen.

In alle belangrijke rapporten van de afgelopen tijd, zoals de Commissie Borstlap en SER MLT, wordt de stip op de horizon wel duidelijk zichtbaar. Het ideaal is een arbeidsmarkt met voldoende zekerheid en ontplooiingskansen voor werkenden. Een arbeidsmarkt met voldoende, maar zeker niet te veel regels. En een arbeidsmarkt waarin werkenden én bedrijven en organisaties wendbaar zijn, zodat ze kunnen inspelen op onverwachte ontwikkelingen en nieuwe kansen en zodat kennis en ervaring niet verouderen.

Lastig daarbij is dat de arbeidsmarkt zoals we die nu kennen ruim een eeuw oud is en er in die afgelopen decennia vooral regels bijgekomen zijn. Een heel sprekend voorbeeld vind ik een oud-medewerker van de Belastingdienst waar ik ooit mee samenwerkte aan een (hoe kan het ook anders) zzp-project. Hij vertelde dat bij zijn indiensttreding het hele belastingrecht in een pocket van 2 centimeter dik paste. Toen hij wegging, was dat een plank vol boeken geworden. En die regels staan vol met verwijzingen, dus als je ergens iets aanpast, dan heeft dat vaak op meerdere plekken effect.

Dus het liefste zou ik de zzp’ers van Diamond Clear inhuren voor een grote schoonmaak. Met de bezem de vloer schoonvegen en gewoon van nul af aan gaan opbouwen. Helaas is dat niet realistisch. Het kabinet heeft laten weten dat het gaat voortbouwen op wat er al is aan zzp-regels en de bestaande regels wil verduidelijken door – jawel, je voelt het al aankomen – er meer regels aan toe te voegen, namelijk inbedding en een contra-indicatie van ondernemerschap. Snap jij het nog?

Josien van Breda is voorzitter van I-ZO Nederland, dé vertegenwoordiger van zzp-intermediairs Daarnaast is ze onder andere arbeidsmarkt adviseur en voorzitter van Stichting Fairwork. Tot eind 2017 was zij directeur van FNV Zelfstandigen en Raadslid (plv) van de SER. Bekijk alle berichten van Josien van Breda-Hoekstra

6 reacties op dit bericht

 1. En waarom moeilijk doet als het makelijk kan, dat laat dit artikel ook horen. Men doet dus uitsluitend aan symtoom bestrijding en wil niet denken aan echte oplossingen. De basis en de gedachtegang zijn niet meer juist.

 2. In tegenstelling tot Josien van Breda, had ik al meteen door dat het schoonmaakbedrijf geen timmerman-zzper zocht, maar zzp schoonmaker.
  Je mag er ook van uit gaan dat een zzp-schoonmaker kennis en ervaring heeft (wellicht een collega van het bedrijf dat zoekt), waardoor je 2 vliegen in 1 klap maakt.

  Ik vindt het jammer dat conclusies worden getrokken aan de hand van een kreet op een bus, maar zo gaat dat tegenwoordig in een woke society.

 3. Waarom zou een Zelfstandig Ondernemer voor een ander bedrijf gaan werken…..??
  De Zelfstandig Ondernemer kan deze klussen zelf aannemen…

  De heiligverklaring van de loonlijstconstructie is er één die met name de Elite in heeft gesteld…….het elitaire arbeidsmarktbeleid wat gevoerd wordt is niet meer van deze tijd……de kopstukken van de SER spannen samen met het Ministerie van S&W……laten we hopen dat de verkiezingen van vandaag leiden tot een politieke aardverschuiving en de eerste contouren van realistisch arbeidsmarktbeleid gaan ontstaan…..het belangrijkste element daarin is “de stem van de burger” ipv de betutteling door de Elite…..

  • Nou Arie, dan ben ik wel benieuwd of ik volgens jou bij de elite of de burgers hoor?

   • Hey Josien
    Ik heb niet het idee dat jij de loonsconstructie al heilig verklaart hebt……dus als je dat bedoeld…..nee, maar wat ik en velen met mij, wel zou appreciëren dat de brancheorganisaties welke zzpers vertegenwoordigen ook daadwerkelijk voor de zzpers gaan staan en niet teveel “vriendjes” willen zijn met de Elite…..
    De Elite die jl woensdag een enorme afstraffing heeft gekregen van de burger……mooi voorbeeld voor bestuurders van brancheorganisaties……!!!!!!