"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zelfstandigen maakten in 2022 6,4% meer uren

Groeispurt in aantal gewerkte uren door zelfstandigen deels een inhaalslag.

Alle zelfstandigen werkten in 2022 6,4 procent meer uren dan in 2021. Dat blijft uit de jongste cijfers van het CBS. De ‘gewerkte uren’ zijn alle (declarabele en niet-declarabele) uren die zelfstandigen gewerkt hebben in een jaar. Het cijfer zegt dus deels iets over het totaal aantal zelfstandigen (dat in 2022 met 8,7% steeg) maar meer nog over hoe actief de zelfstandigen zijn.

Het aantal gewerkte uren schommelt vaak wat harder dan het totaal aantal zelfstandigen. Het aantal uren steeg in 2022 dus hard. Ongetwijfeld een post-corona effect (meer werk) gecombineerd met een groeiend aantal zelfstandigen.

Bron: CBS

Vergelijking met werknemers

Het aantal uren gemaakt door werknemers (vast en flex) steeg in 2022 overigens ook. Met 3,2%. In 2021 steeg het aantal uren van werknemers ook (met 3,1%) terwijl het aantal uren van zelfstandigen in 2021 juist daalde.

Het CBS meet vanaf 1995 hoeveel uren werknemers en zelfstandigen (met en zonder personeel) werken. Dat geeft dan ook gelijk inzicht in de ontwikkeling van de afgelopen 28 jaar. Wanneer we 1995 als uitgangspunt nemen, dan zien we dat in 2021 het aantal gewerkte uren door werknemers en door zelfstandigen net zo hard gegroeid was in die afgelopen 27 jaar. In 2022 lopen de zelfstandigen weer iets vooruit.

Wanneer we inzoomen op de laatste vijf jaar, is duidelijk te zien hoe verschillend de impact van coronacrisis was op deze twee groepen.

21,4% van alle gewerkte uren in 2022 werd gemaakt door een zelfstandige, terwijl 16,5% van alle werkenden een zelfstandige is. Zelfstandigen maken gemiddeld dus meer uren dan werknemers. Het totaal aantal gewerkte uren door zelfstandigen als percentage van het totaal aantal uren schommelt in de afgelopen 30 jaar zo rond de 20 procent.

 

 

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts