"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nederland kent nu 2,1 miljoen bedrijven. Minder dan 20% zijn bedrijven met twee of meer werkzame personen.

Veel dynamiek (starters ten opzichte van stoppers) onder interim professionals.

Aan het begin van 2023 waren er ruim 2,1 miljoen bedrijven. Dat zijn er 79 duizend meer dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Bij 19,7 % van alle bedrijven werken twee of meer personen. In 2007 was dat nog 37,2%. In de afgelopen 15 jaar nam het aantal bedrijven met 1 werkzaam persoon met 1,1 miljoen toe, terwijl het aantal bedrijven met twee of meer werkenden in die periode met maar 59 duizend toenam. In het afgelopen jaar daalde die categorie bedrijven zelfs, met 4 duizend.

De groei van het aantal bedrijven was in 2022 kleiner dan in 2021. Naast het aantal nieuw opgerichte bedrijven (240 duizend in 2022) werden er ook ruim 136 duizend bedrijven opgeheven. Met name de dynamiek onder zelfstandigen zonder personeel is groot. Een substantieel deel stopt binnen vijf jaar als ondernemer. Vaak omdat ze verder gaan in loondienst elders of met pensioen gaan.

Onderzoek van Interpolis laat overigens zien dat 29 procent van alle starters in de afgelopen jaar hun onderneming zijn begonnen terwijl ze daarnaast ook gewoon een baan in loondienst hebben.

Bouw en organisatieadvies

De bouwsector kent de grootste groei van het aantal nieuwe inschrijvingen als bedrijf. Met ook relatief een laag aantal ‘stoppers’.

Op de tweede plaats qua groei staat de categorie organisatieadviesbureaus. Dat is ook gelijk ook de categorie met de meeste stoppers. De term ‘organistieadviesbureau’, ook dat zijn veelal bedrijven met 1 werkzaam persoon, kan wat verwarrend werken. Het is een verzamelcategorie waarbinnen interim-managers maar ook bijvoorbeeld interim HR of interim financials vallen.

Ook het aantal ‘financiële holdings’ neemt toe. Dat zullen veelal BV’s zijn van ondernemers die ook al een ander bedrijf hebben. Het aantal ondernemingen (met minder dan twee werkzame personen) is immers groter dan het aantal ondernemers.

 

 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie