"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

In het buitenland talent inhuren of aannemen? Hier moet je op letten…

Remote werken heeft sinds corona een enorme vlucht genomen. Bovendien zijn sommige specialisten zo schaars, dat organisaties die ook buiten de landsgrenzen zoeken. Maar hoe kun je talent inhuren of aannemen in het buitenland in een wirwar van regels? Jurgen Jaarsma van People 2.0 vertelt daarover tijdens de Werf& ZiPconomy Webinarweek.

Jurgen Jaarsma is sinds begin dit jaar vicepresident van People 2.0, verantwoordelijk voor de EMEA regio. Hiervoor heeft hij twintig jaar gewerkt bij onder andere Randstad & Hays. People 2.0 is een Amerikaanse organisatie die wereldwijd opereert om global employment mogelijk te maken. Ze helpen bedrijven met het inhuren en aannemen van mensen over de hele wereld, in meer dan honderd landen.

Is onze kijk op werk sinds de pandemie voorgoed veranderd? 

“De manier waarop we naar werk kijken heeft een enorme evolutie doorgemaakt: hoe we werken, waar we werken en wanneer, dat willen we nu graag zelf bepalen. De trend van remote werken was al ingezet, maar is door de pandemie in een stroomversnelling gekomen. Ondersteund door de technologie en de great resignation is er een enorme shuffle gaande op de arbeidsmarkt. En tegelijk blijft de schaarste van talent alleen maar toenemen. We zitten in een perfecte storm als het gaat om werk en talent.”

Globale talentvijver

Zie je de globalisering van werk als een zegen voor organisaties? De ‘talentvijver’ is nu zo groot als de wereld… 

“Absoluut. De sterke globalisering van werk heeft enorm veel deurtjes geopend. En dat is hard nodig want de wereld van veel organisaties is zo snel en dynamisch dat je voor bepaalde specialismen in Nederland op dit moment gewoon niet de mensen kunt vinden die je nodig hebt. Organisaties die niet geremd willen worden in hun ambities zijn daarom veel meer geneigd ook buiten de landsgrenzen te zoeken. De pandemie heeft bovendien aangetoond dat het op afstand werken de voortgang van de organisatie niet belemmert.”

Tijdens het webinar vertel jij welke uitdagingen het aannemen of inhuren over de grens met zich meebrengt.

“Een voorbeeld: een tech bedrijf heeft de juiste developer gevonden in Peru. Voor de pandemie zouden ze die persoon waarschijnlijk naar Eindhoven overbrengen. Nu is het idee veel vaker dat die developer prima onderdeel kan zijn van het projectteam zonder dat hij hoeft te verhuizen. Dat maakt het enerzijds makkelijker, maar hoe ga je die developer vervolgens compliant contracteren en verlonen? Als je mensen gaat inhuren op locaties waar je zelf niet gevestigd bent, waar je geen kennis hebt van de markt en geen netwerk hebt, dan kom je al snel in een wirwar aan informatie terecht waar je makkelijk in verdwaald raakt.”

Hoe ga je die developer uit Peru compliant contracteren en verlonen?

Die complexiteit rondom inhuur over de grens, is dat iets wat organisaties onderschatten?

“Ik denk dat ze er vaak wel door verrast worden. Er zijn veel bedrijven die denken: ik stuur wel een contract en zorg dat de persoon betaald wordt. Maar zo simpel is het niet. Elk land heeft een enorm netwerk aan regelgeving, dat ook nog eens continu in beweging is. Alleen al in de landen om ons heen: Duitsland, Frankrijk, Engeland gelden hele andere vereisten als het gaat om het inhuren van freelancers. Daarnaast heb je ook te maken met bepaalde afdrachten zoals sociale premies en belastingen.”

Dan komen jullie in beeld…

“Wij helpen organisaties in de recruitmentindustrie (uitzendbureaus, MSP en RPO partijen en grote consultancy partijen) op de juiste manier, compliant in te huren. Dit doen we voor de organisatie maar vooral ook voor de werknemer of zelfstandige. Want werknemers zijn steeds kritischer geworden. Die willen op een soepele manier geserviced worden.”

‘Work from anywhere policies’

Grote bedrijven met vestigingen in het buitenland zijn gewend om internationaal te denken en werken samen met collega’s in verschillende tijdzones. Moeten middelgrote en kleine organisaties hier ook aan gaan geloven? 

“Ook bij andere snelgroeiende bedrijven zie je dat ze de stap hebben gemaakt naar ‘work from anywhere policies’. Vanuit noodzaak, maar ook om talent aan te trekken. Als je geen flexibiliteitsplan hebt, dan sta je achteraan de rij als werkgever. Vroeger was het een nice to have, nu is het gewoon een must. Dat geldt ook voor kleine bedrijven die de concurrentieslag aangaan met de grotere partijen.”

Als je weet: we gaan in de toekomst een deel van onze workforce recruiten in landen waar we zelf niet actief zijn, wat kun je als organisatie dan nu al doen? 

“Als je weet in welke landen talent beschikbaar is, zorg dan dat je daar alvast een visie op hebt. Zeker in bepaalde markten kun je daarop vooruitlopen zodat schaarste van talent in Nederland je groeiambities niet in de weg staat.”


Werf& ZiPconomy Webinarweek 2022

Op woensdag 5 oktober geeft Jurgen Jaarsma verder tips & tricks en legt hij onder meer uit hoe je internationaal talent contracteert en betaalt.

Meld je aan voor dit webinar of bekijk het hele programma van de webinarweek van 3 tot en met 7 oktober 2022


 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie