"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

KVK marktcijfers: 3% meer ‘starters’ en 6% meer ‘stoppers’

De Kamer van Koophandel (KVK) schreef in juli 20.796 nieuwe ondernemingen in. Het aantal ‘stoppers’ kwam uit op 9.593. Verreweg het meeste van de nieuw ingeschreven bedrijven zijn zelfstandigen zonder personeel.

In de maand juli schreef de Kamer van Koophandel (KVK) 20.796 nieuwe ondernemingen in. Dat is een toename van 3% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.  Het aantal ‘stoppers’ kwam 6% hoger uit: 9.593.
Netto nam het aantal ingeschreven ondernemingen dus met iets meer dan tienduizend toe. Verreweg het meeste van die nieuw ingeschreven bedrijven zijn zelfstandigen zonder personeel. Dit blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over juli 2022.
Het aantal faillissementen blijft met 127 laag en ligt net iets onder het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden (133).
Bron: KVK Bedrijvendynamiek, juli 2022

Opmars platformwerkers

In de sector Zakelijke diensten valt de sterke stijging van de categorie ‘overige zakelijke dienstverlening’ op, een toename met 181%. Dit is volgens de KVK vrijwel helemaal toe te schrijven aan een toename van het aantal jongeren dat zichzelf aanbiedt via platformbedrijven. Het zijn er – alleen al in deze categorie – ruim 2.100 meer dan vorig jaar (7.492 vs. 9.613, een toename van 28% dus). Het gaat om bijbaantjes: studenten, vakantiewerkers en jongeren die in hun in vrije uren werken.

Geen positieve transformatie

KVK ziet over de hele linie een enorme toename van deze platformconstructie. Als de activiteiten divers zijn, vallen deze jongeren onder de generieke categorie ‘overige zakelijke dienstverlening’. KVK vroeg aan Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics, om de cijfers uit het Trendrapport te duiden. “De sterke groei binnen de starterspopulatie vindt plaats in domeinen die niet per se een positieve structurele transformatie van de economie aangeven”, geeft Stam aan. “Meer particuliere beveiligers en bijbaantjes van jongeren die nu worden geregistreerd als nieuwe bedrijven.”

Platformwerkers zijn ondernemers

Jessica van El, expert Jong Ondernemerschap bij KVK, over deze laatste categorie: “Zo’n platformconstructie lijkt aantrekkelijk voor jongeren. Ze kunnen zelf beslissen wanneer ze willen werken en het werk indelen naar hun eigen beschikbaarheid. Maar let op, hiermee ben je zelf ondernemer. Je wordt niet doorbetaald bij ziekte, krijgt geen vakantiedagen en bouwt geen pensioen op. Kijk ook goed naar een verzekering voor aansprakelijkheid en ten slotte, wees je ervan bewust dat je zelf aangifte voor omzet- en inkomstenbelasting moet doen. De omzetbelasting moet je ieder kwartaal opgeven.”
De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie