"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Eigen baas zijn is aantrekkelijk ondanks onzekerheid

Veel zzp’ers droomden lang van eigen bedrijf voordat ze begonnen. Ze zien ondernemerschap als een groot voordeel. De belangrijkste reden om te wachten is de onzekerheid over inkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK).

Ondernemen blijkt onverminderd populair te zijn. In juli 2022 waren er 9.593 stoppers en 20.796 starters. Dat is een toename van 2,8% vergeleken met juli 2021.

Toch duurt het vaak lang voordat ondernemers daadwerkelijk starten, blijkt uit een KVK-onderzoek, uitgevoerd onder 993 ondernemers. 3 op de 10 zzp’ers wachtte zelfs drie jaar of langer.

Twijfels

Een derde van de zzp’ers geeft aan dat zij zich vooral zorgen maakten over hun inkomen. Andere veelgenoemde obstakels zijn het vinden van werk op de lange termijn, ingewikkelde zaken rondom belastingen en wetgeving en het werven van klanten en opdrachten.

KVK-adviseur Jessica van El begrijpt deze twijfels: “Als je vanuit loondienst als ondernemer gaat werken, geef je de zekerheid van een vast inkomen op. Voor starters is dit spannend, omdat alle vaste lasten gewoon doorlopen.”

Zzp’ers zijn vaak onterecht bang voor de belastingzaken, merkt Van El. “Ondernemers zien vaak op tegen belastingzaken. Ze zijn bang dat ze iets fout doen, waardoor ze problemen kunnen krijgen met de Belastingdienst. Hebben ze die eerste aangifte eenmaal gedaan, dan blijkt het meestal enorm mee te vallen”.

Eigen baas

Uit het onderzoek blijkt ook welke motivaties zzp’ers hebben om te starten. 59% van de zzp’ers vindt het zijn van eigen baas een belangrijk voordeel. Ook de vrijheid en flexibiliteit van het ondernemerschap worden vaak genoemd.

Vooral voor vrouwen is flexibiliteit belangrijk. Voor vrouwelijke ondernemers (8%) is het combineren van werk en privé meer doorslaggevend om voor het ondernemerschap te gaan dan voor mannen (1%). Van El: “Vrouwen vinden flexibiliteit in combinatie met een gezin prettig zoals bijvoorbeeld het tijdig kunnen brengen en halen van de kinderen.”

Advies

Uit het KVK-onderzoek kwamen ook veel tips naar voren. Ondernemers geven het advies om de markt goed te verkennen en een plan te maken. ‘Ga met andere ondernemers in gesprek’ wordt ook genoemd. Ook Van El raadt aan om anderen te vragen hoe zij het aanpakken. “Maak ook gebruik van je eigen netwerk of bepaalde ondernemersnetwerken. Daar haal je ontzettend veel kennis en ervaring op.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie