"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Opvallend meer zzp’ers zetten eenmanszaak om naar bv

Steeds meer ondernemers zetten hun eenmanszaak om naar een bv. In 2021 waren het er 45% meer dan een jaar geleden.

Zo’n 4500 ondernemers veranderden hun eenmanszaak in een bv, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK) over 2021. Een jaar geleden waren dat er een stuk minder, namelijk 3100.

Klein aantal, opvallende stijging

Het gaat dus om een klein aantal ondernemers, maar een opvallende stijging (45%). Het aantal personen dat zijn eenmanszaak omzet in een bv neemt sinds 2014 elk jaar toe, maar de stijging was niet eerder zo sterk.

Bron: KVK

Fiscaal voordeliger

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor de sterke groei, vertelt financieel expert Oskar Barendse van KNAB. “Een belangrijke reden om een eenmanszaak om te zetten naar bv, is stijging van de winst”, legt hij uit. “Bij een hogere winst is een bv fiscaal voordeliger dan een eenmanszaak.”

Nu het kabinet de fiscale voordelen voor zzp’ers zoals de zelfstandigenaftrek afbouwt, wordt een bv eerder gunstig. Daarbij zijn de marktomstandigheden in bepaalde sectoren erg goed. Tarieven en omzet stijgen bijvoorbeeld flink in de zakelijke dienstverlening.

Meer bescherming

Verder biedt een bv meer bescherming bij een faillissement. Als je bedrijf groeit, worden de financiële risico’s bij een faillissement ook groter.

“Met een eenmanszaak ben je volledig persoonlijk aansprakelijk voor schulden van je bedrijf”, vertelt de financieel expert. “Bij een faillissement kun je ook privébezittingen kwijtraken, zoals je huis. Met een bv verandert dat. Je bent dan als eigenaar in principe niet aansprakelijk voor schulden van het bedrijf.”


Meer weten?

In het webinar ‘Het omzetten van je eenmanszaak naar BV een goed idee?’ gingen financieel expert Oskar Barendse (KNAB), zzp-deskundige Dustin Robinson (freelancemarktplaats Malt) en ZiPconomy-hoofdredacteur Hugo-Jan Ruts dieper in op dit onderwerp. Je kunt het webinar hieronder terugkijken: