SLUIT MENU

Omzet zakelijke dienstverlener boven pre-corona tijd. Ondernemersvertrouwen daalt.

Organisatieadvies, interim-management en IT doen het fors beter dan andere sectoren.

De omzet van de zakelijke dienstverlening was in het vierde kwartaal van 2021 bijna twintig procent hoger dan in het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder. Over heel 2021 groeide de omzet van de zakelijke dienstverlening met 13,4 procent.

Vergeleken met pre-coronajaar 2019 lag de omzet in 2021 twee procent hoger. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

Hoogwaardige specialisten doen het extra goed

De totale omzet van alle zakelijke dienstverleners zit dus iets boven het niveau van 2019. Maar een aantal sectoren zitten daar fors boven. De IT doet het blijvend goed, met een plus van bijna 10 procent. Managementadviesbureaus, waaronder ook de meeste zelfstandig interim professionals behoren, zitten qua omzetgroei daar nog wat boven.

De omzet van de uitzendsector lag in 2021 bijna 12 procent boven 2020. De groei van de uitzenders ten opzichte van 2019 is dan weer bescheiden: 1,8%.

Ondernemersvertrouwen daalt

Ondanks het herstel in omzet, is het vertrouwen onder ondernemers in de zakelijke dienstverlening afgenomen. De toename van  het ondernemersvertrouwen in de tweede helft van 2021 heeft hiermee geen vervolg gekregen in het eerste kwartaal van 2022. Mogelijk heeft dit te maken met de extra coronamaatregelen die ten tijde van het afnemen van de enquête nog van kracht waren, aldus het CBS. Dat was ook ruim voor het begin van de huidige crisis in Oekraïne.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie