"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

KVK: forse toename stoppers. Grote dynamiek in gezondheidszorg.

Ondanks forse stijging stoppende ondernemers blijft het aantal ondernemingen groeien.

In mei 2022 stopte 10.021 ondernemers met hun activiteiten. Dat is 32% meer dan een jaar eerder. In maart en april 2022 steeg het aantal stoppers eveneens, afgezet tegen het jaar ervoor. Dat blijkt uit het recente KVK Trendrapport. Ook het aantal starters was in mei 2022 hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Met 21.345 starters is de toename 16%. Ondanks het grote aantal ‘stoppers’ is het aantal ondernemingen per 1 juni 2022 verder gestegen met 5,4% vergeleken met een jaar geleden. Het gros van de nieuwe ondernemingen zijn zelfstandigen zonder personeel.

Veel starters in de Randstad

Opvallend en duidelijk is de relatief forse toename van het aantal starters in de Randstad (regio Amsterdam +27% vergeleken met mei 2021, regio Rotterdam +28%, regio Den Haag +24% en regio Utrecht +26,3%). Deze percentages zijn significant hoger dan die in vrijwel alle regio’s in de rest van Nederland

Zorgsector piekt in dynamiek: veel starters, veel stoppers

De sector Gezondheid springt er, met de horeca, uit als sector met de meeste starters en stoppers. Het aantal ‘starters’ in de zorg ligt 61% boven het aantal starters een jaar eerder. Tegelijkertijd is het aantal ‘stoppers’ in de sector zorg 41% hoger  dan jaar eerder.

Een uitsplitsing van de cijfers van startende ondernemers in de zorgsector laat zien dat de groei vooral zit in zelfstandigen die zich richten op rechtstreekse zorg aan particulieren.

Bron: KVK
De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. OK, even serieus. Waarom worden gegevens van nu vergelijken met het NOW/TONK/TVL/TOGS/TOZO-tijdperk waarin allerhande brakke organisaties aan het infuus hingen in onze van subsidie samenhangende economie?

    Vergelijk ajb met een beetje abnormale situatie van 2019, misschien zelf met een representatieve baseline ipv met één maand in één jaar. Bij het CBS snappen ze echt wel iets van statistiek maar de persberichten die ze uitsturen zijn net zo dom als die van de Bovag; “autoverkoop in de put, 32% lager dan zelfde maand vorig jaar”