SLUIT MENU

Belgische ceo PostNL in de cel: verdacht van mensenhandel en verboden terbeschikkingstelling

De ceo van pakketbezorger PostNL in België is opgepakt en wordt verdacht van verboden terbeschikkingstelling. De Vlaamse minister komt met een wetsvoorstel dat postbedrijven verplicht bezorgers in dienst te nemen.

Rudy van Rillaer, de topman van PostNL België, is maandag opgepakt door de Belgische politie en zit nog vast. Diverse Vlaamse media melden dat hij wordt verdacht van mensenhandel, leiding geven aan een criminele organisatie en verboden terbeschikkingstelling.

De politie en sociale inspectiediensten hielden maandag huiszoekingen in depots van PostNL in Willebroek, Wommelgem en Turnhout. Er werden negen mensen opgepakt. Drie van hen zitten nog vast, onder wie de ceo.

Verboden terbeschikkingstelling

Een belangrijke focus van het onderzoek is verboden terbeschikkingstelling, schrijft zakenkrant De Tijd op basis van ‘een gerechtelijke bron’. Verboden terbeschikkingstelling houdt in dat een werkgever zijn werknemers uitleent aan een derde partij, die vervolgens het werkgeversgezag uitoefent. Dat mag niet in België.

In dit geval gedraagt PostNL zich als werkgever van de koeriers: het bedrijf bepaalt bijvoorbeeld hoeveel pakjes ze moeten leveren. Maar het postbedrijf zou ondertussen niet voldoen aan de plichten van werkgeverschap, zoals afdracht van sociale premies. Deze manier van werken betekent ook dat PostNL verantwoordelijk is als onderaannemers het personeel zwart laten werken.

Gebrek aan overzicht in de keten

Het Belgische parket probeert al jaren iets te doen aan de slechte werkomstandigheden van pakketbezorgers. De politie kreeg niet alleen meldingen van chauffeurs die zwart werken, maar ook van koeriers zonder rijbewijs en kinderarbeid.

Door gebrek aan overzicht waren de wantoestanden in het begin lastig aan te pakken. Postbedrijven GLS (onderdeel van Royal Mail), DPD (La Poste) en PostNL werken namelijk grotendeels met zelfstandige onderaannemers. Die onderaannemers besteden het werk weer uit aan kleine toeleveranciers.

Verantwoordelijkheid afschuiven

Eind vorig jaar was er ook al een huiszoeking bij PostNL, onder andere op verdenking van zwartwerk. Er werden regelmatig depots verzegeld en boetes uitgeschreven, maar de misstanden bleven. PostNL schoof de verantwoordelijkheid van zich af. Het bedrijf ziet zichzelf niet als werkgever van de bezorgers van zijn onderaannemers. De arrestatie van twee directieleden wijst erop dat het parket die zienswijze niet meer aanvaardt, schrijft De Tijd.

Wetsvoorstel: verplicht vast contract voor pakketbezorgers

De Vlaamse vice-premier voor Groen (Vlaamse groene partij) en minister van Overheidsbedrijven en Openbaar Bestuur Petra De Sutter komt met een wetsvoorstel om mistoestanden in de postsector aan te pakken, meldt de Belgische nieuwszender VRT.

Zij wil grote bedrijven verplichten pakketbezorgers een vast contract te geven. De minister wil met die nieuwe wet ‘voorkomen dat we nog langer pakketjes uit handen kunnen krijgen van bezorgers die het risico lopen op uitbuiting’.

Het kan nog wel even duren voordat de wet wordt ingevoerd. Op dit moment kunnen alle betrokken partijen in de pakket- en postsector het wetsontwerp raadplegen en erop reageren. Daarna moet de regering de tekst nog bespreken.

PostNL is verbaasd

Pakjes-directeur Liesbeth Kaashoek van PostNL schrijft in een brief aan de klanten dat zij geschrokken is door de ‘agressieve actie’. Ze noemt de actie van de Belgische politie ‘buitengewoon intimiderend’.

PostNL benadrukt volledig meegewerkt te hebben aan de onderzoeken en is verbaasd over de inval. Volgens de directeur zijn er ‘geen grote of structurele misstanden aan het licht zijn gebracht’.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie