SLUIT MENU

Analyse interim markt 2021 : piek halverwege het jaar, afkoeling daarna

Analyse van de inhuurmarkt van interim-managers, consultants en freelance specialisten. Op basis van duizenden nieuwe en bijgewerkte interim-profielen en 86.141 opdrachten die op Planet Interim geplaatst zijn of door Planet Interim geïnventariseerd bij 350+ bemiddelaars, MSP’s en social media. De opdrachten worden zoveel als mogelijk ontdubbeld.

Het aantal interim-opdrachten is  in 2021 flink gestegen. Ten opzichte van 2021 waren er 12% meer opdrachten. Wat opvalt is dat die piek met name plaatsvond in de eerste helft van 2021. Vervolgens is een duidelijke afkoeling te zien in de tweede helft van 2021. Dat blijkt uit een analyse van de inhuurmarkt van interim-managers, consultants en freelance specialisten door Planet Interim.

Planet Interim komt tot die conclusie op basis van duizenden nieuwe en bijgewerkte interim-profielen en 86.141 opdrachten die op Planet Interim geplaatst zijn of door Planet Interim geïnventariseerd bij 350+ bemiddelaars, MSP’s en social media. De opdrachten worden zoveel als mogelijk ontdubbeld.

Groei in alle vakgebieden, behalve toerisme, onderwijs in zorg

De groeipiek van het vakgebied IT, met +31%, stuwde de groei van het totaal aantal opdrachten, samen met groei in vakgebieden als HR, met +26%, Marketing, +17%, Legal, met name privacygerelateerd en juridisch advies inzake ruimtelijke ordening, met +16%. Ook Bouw & Techniek, Inkoop en Algemeen & Programma Management lieten groei zien. In 2021 kwam 50,1% van alle opdrachten vanuit de publieke sector de markt op, een record. Toerisme, Zorg en Onderwijs vallen op door stevige krimp in 2021 ten opzichte van 2020.

In de infographics hieronder worden de grootste vakgebieden met hun onderliggende functiegroepen geanalyseerd. Aan bod komen onder andere:

  •  de trend van het aantal opdrachten dat in de online flexmarkt verscheen,
  •  de groei of krimp per vakgebied,
  •  de hardst groeiende functiegroepen per vakgebied,
  •  de ontwikkeling van de door professionals gewenste tarieven per vakgebied en per functiegroep,
  •  de ontwikkeling van de tariefindicaties die door opdrachtgevers bij opdrachten werd afgegeven,
  •  de ontwikkeling van de kloof tussen het gewenste tarief en de bij concrete opdrachten afgegeven tariefindicatie

 

Management & Consultancy : piek in begin 2021

IT : verreweg de grootste functiegroep

Finance :  opvallende krimp in opdrachten

MarCom: 17 procent meer opdrachten

HR: Grootste groei in verzuim & re-integratie

Tariefverschillen: marketing stijgt het hardst

Niels van Berkel is ondernemer en maakt als directeur van Planet Interim inhuren van interim professionals eenvoudiger en voordeliger. Ervaring en inspiratie daarvoor deed hij op als directeur bij Michael Page en PageExecutive en o.a. als management trainee in diverse functies bij ABN Amro Bank. Bekijk alle berichten van Niels van Berkel