SLUIT MENU

Platform Staffyou gaat freelancer minimaal 18 euro per uur betalen. Vlucht naar voren?

Uitzendplatform gaat hoger uurtarief betalen, maar het is nog maar de vraag of het zich daarmee buiten de discussie over platformwerk weet te plaatsen.

Het ‘uitzendplatform’ Staffyou heeft aangekondigd dat freelancers die via het platform werken voortaan minimaal 18 euro per uur betaald gaan krijgen.

“Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid als uitzendplatform serieus”, zo licht Pavle Beslic, CEO van Staffyou, de stap toe. “We zien dat concurrenten de freelance constructie gebruiken om een CAO te ondermijnen. Een jonge fietskoerier, die extra risico loopt en geen vakantiegeld krijgt, moet je op zijn minst goed betalen.  Daarom bieden wij als enige in de uitzendbranche een minimumtarief van 18 euro.”

Platform voor werk in horeca en logistiek

Staffyou werd in 2016 gelanceerd. Via een digitaal platform kunnen opdrachtgevers in de horeca, retail en logistiek flexibel personeel inhuren op basis van profielen met ratings en reviews. Bij het bedrijf kunnen werkenden kiezen hoe ze werken: via een uitzendcontract of als ‘freelancers zonder KvK inschrijving’. De eerste groep wordt uitbetaald via de uitzend-CAO, freelancers krijgen vanaf nu dus minimaal 18 euro per uur. “Een freelance fietskoerier of magazijnmedewerker heeft geen CAO, dus die moet je wel goed belonen”, zo vindt Beslic.

Beslic wijst er op dat veel bezorgers en fietskoeriers, maar ook steeds meer horeca- en magazijnmedewerkers op papier eigen baas zijn. Dus zonder de bescherming die een CAO en dienstverband biedt. Hier staat qua loon vaak weinig tegenover, zo stelt het bedrijf. “De overheid zou tegen de schijnzelfstandigheid van gig-werkers moeten optreden, maar laat het afweten. Staffyou vindt dit een slechte zaak en neemt haar verantwoordelijkheid wel.”

Vlucht naar voren?

Staffyou, een relatief kleine speler in de markt, springt in het oog met deze stap, omdat op het moment dit soort platformen in toenemende mate onder druk staan. Vooral omdat ze door dit type uitvoerend en kort werk nu ook met de zzp-constructie werken.

FNV eiste onlangs nog dat het kabinet schijnconstructies bij platformen hard gaat aanpakken. De vakbond wijst daarbij naar een rapport van de Nederlandse Arbeidsinspectie waarin geconstateerd wordt dat het platform Temper – een concurrent van Staffyou – feitelijk een uitzendbureau is geen zzp-bemiddelaar.

Of het optrekken van het tarief naar 18 euro de zorgen van FNV wegneemt valt te betwijfelen. In het SER MLT advies kwamen de vakbonden en werkgevers, waaronder uitzendkoepel ABU, op een ondergrens voor zzp-werkzaamheden van 30 tot 35 euro per uur.

EU-richtlijn Platformwerk

Ook de EU roert zich met een richtlijn Platformwerk. De criteria (zie hier) uit die richtlijn, om te bepalen of werkzaamheden door een freelancer gedaan kunnen worden, zijn primair gericht op platformen als Uber en Deliveroo, maar kunnen toch ook meer dit soort bemiddelingsplatforms raken. Staffyou prijst zichzelf aan vanwege zijn ‘workforce management met behulp van machine learning en slimme algoritmes’. Daarmee lijkt het bedrijf dan alvast aan een van de vijf criteria uit de richtlijn te voldoen. Bij twee of meer, dan worden de werkenden gezien als werknemers en niet als freelancers. Daar helpt een hoger tarief niets tegen.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie