"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Minder startende bedrijven in december vorig jaar, maar groei starters in gezondheidszorg

Het Nederlandse bedrijfsleven kende in december 2021 een procent minder starters dan in dezelfde maand in 2020. In de sector gezondheid zijn er juist meer starters, vooral in de maatschappelijke dienstverlening.

Ook in de voorgaande twee maanden was het aantal starters iets lager dan vorig jaar. In december 2021 zijn er per saldo 3.571 bedrijven bij gekomen. De stand op 1 januari 2022 is 2.199.387. Dit blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over december 2021.

34% meer starters in gezondheidszorg

De sector Gezondheid kent de grootste toename van het aantal starters ten opzichte van dezelfde maand in 2020, namelijk 34%.

De stijging in de zorg wijst niet, zoals vaak wordt gedacht op een groeiend aantal zelfstandigen in ziekenhuizen. De groei zit vooral in de branche ‘maatschappelijke dienstverlening zonder overnachting’, al dan niet specifiek gericht op ouderen en gehandicapten. Hieronder vallen bijvoorbeeld ondersteuning en begeleiding van gehandicapten (+158%), welzijnswerk voor ouderen (+150%) en verder ambulante jeugdzorg (+102%), maatschappelijk werk (+84%) en kinderopvang (+ 82%).


Invloed privatisering van de zorg

Volgens prof. dr. Joris Knoben, hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, is dit te wijten aan de invloed van het overheidsbeleid. “Door het privatiseren van delen van de zorg ontstaan steeds meer kansen voor ondernemers in dit domein. Het grote aantal nieuwe starters in de kinderopvang past bijvoorbeeld goed bij de plannen uit Den Haag om kinderopvang op termijn gratis en breed beschikbaar te maken.”

Lees ook:

22% meer stoppers, 4 % meer faillissementen

Het aantal stoppers neemt ten opzichte van dezelfde maand in 2020 vrij fors toe, namelijk met 22%. Ook in het aantal faillissementen is een stijgende lijn te zien. In december 2021 zijn er 171 bedrijven failliet gegaan (inclusief eenmanszaken). Dat is 4% meer dan in december 2020. Toch geeft dat volgens Knoben nog geen reden tot grote zorgen over de economie. “Het hoge aantal starters en stoppers duidt op zich op een gezonde economische dynamiek.”

Vertrouwen in economie

Het aantal starters is volgens Knoben nog steeds erg hoog vergeleken met de pre-corona tijd. “Dat geeft aan dat er nog steeds mensen zijn die genoeg vertrouwen hebben in de economie om een bedrijf te starten”.

“Het aantal faillissementen klimt langzaam naar een ‘normaal’ niveau”, geeft Knoben aan. “Veel steunmaatregelen zijn inmiddels afgebouwd of versoberd en terugbetalingen van eerder ontvangen steun is ook voor diverse ondernemingen aan de orde. Dit in ogenschouw nemend valt het aantal faillissementen nog erg mee.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie