"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Laten zzp’ers dit jaar weer hun fiscaal voordeel liggen?

Veel zzp’ers weten nog altijd niet dat als ze hun jaarruimte in een fiscaal vriendelijke pensioenpot zouden stoppen, ze daarmee jaarlijks duizenden euro’s belastingteruggave kunnen ontvangen. Naast de onbekendheid met het onderwerp jaarruimte helpt het ook niet dat de online tool van de Belastingdienst zoveel vragen stelt, zegt Sjaak Sonneveld van BrightPensioen.

Onbekend maakt…

De meerderheid van de zzp’ers is niet bekend met de mogelijkheid van fiscaalvriendelijk pensioen opbouwen. Uit een onderzoek door onderzoeksbureau GfK in opdracht van Allianz en BrightPensioen een paar jaar geleden, bleek dat bijna twee derde (63%) van de zzp’ers niet wist wat fiscale jaarruimte is. En van degenen die dat wél wisten, schatte meer dan 90% dit voordeel te laag in. En dat terwijl voor de meeste zzp’ers die wel gestart zijn met het opbouwen van een pensioenpot, het belastingvoordeel de belangrijkste trigger is.

1,2 miljard

De meeste zzp’ers hebben dus geen idee van het belastingvoordeel dat ze mislopen. BrightPensioen berekende eerder dat dit naar schatting om een bedrag van 1,2 miljard zou kunnen gaan. Voorlichting vanuit de overheid hierover zou een heel makkelijke stap zijn om meer zzp’ers aan pensioensparen te krijgen. Maar dat kost de schatkist wel geld… Terwijl politiek Den Haag zich wel steeds druk lijkt te maken over het pensioen van de zzp’ers. Dus waar blijven die  overheidscampagnes om zzp’ers hierop te wijzen?

Leuker kunnen ze het niet maken…

Ondernemers die fiscaal vriendelijk willen sparen of beleggen in box 1, moeten wel eerst weten hoeveel ze maximaal mogen inleggen. De Belastingdienst heeft een online tool om die fiscale jaarruimte te berekenen. Maar voordat je een indicatie krijgt van je inleg en belastingteruggave moet je minimaal 14 (tot wel 23) vragen beantwoorden. Pas dan wordt er een bedrag genoemd. Weer een verloren kans om een ondernemer fiscaalvriendelijk een pensioenpot op te laten bouwen.

Dat hoeft niet leuker, maar kan wel makkelijker, Belastingdienst!

Rekentool

Als social enterprise is één van onze maatschappelijke doelstellingen: mensen pensioen- en financieel bewust maken. Dat doen we onder andere met een veel eenvoudiger jaarruimte tool, die direct een indicatie geeft van de inleg en belastingteruggave. Vervolgens kan men direct de volledige (Excel) tool downloaden waarmee de exacte berekening gemaakt kan worden. Het grote voordeel ten opzichte van de tool van de Belastingdienst, is dat de gegevens het jaar erna overgenomen kunnen worden en de exercitie binnen minuten gepiept is.

Sjaak Zonneveld is één van de initiatiefnemers van BrightPensioen en schrijver van Reis rond de wereld in je beste jaren. Bekijk alle berichten van Sjaak Zonneveld