"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ondernemers minder somber, maar nog één op tien in overlevingsstand

Ondernemers zijn gemiddeld iets positiever over de huidige situatie en de toekomst van hun bedrijf dan vorig jaar aan het begin van de zomer. In vergelijking met 2020 geven minder ondernemers aan dat ze ‘aan het overleven’ zijn, namelijk één op de tien. Dit blijkt uit het KVK-onderzoek ‘Ondernemen in 2021’.

Ondernemers beoordelen de huidige situatie van hun bedrijf gemiddeld met een 7,2 en zijn daarmee positiever dan in 2020. Zelfs de beoordelingen van ondernemers uit de horeca (6,9) en uit cultuur, sport en recreatie (6,5) zijn toegenomen met een punt.

Ondanks deze verbetering zijn niet alle ondernemers tevreden. Gemiddeld geeft nog één op de zeven ondernemers een onvoldoende. Er is een groep van 10 tot 15 procent die grote en structurele problemen ervaart, en daar ook persoonlijk onder lijdt.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Ondernemen in 2021’ van de Kamer van Koophandel (KVK). De KVK gaf hierin een vervolg aan het onderzoek ‘Ondernemen in tijden van corona’ van vorig jaar juni. Een belangrijke kanttekening is dat het recentste onderzoek onder bijna 2.000 ondernemers plaatsvond voor de in november afgekondigde nieuwe coronamaatregelen.

Meeste ondernemers financiën op orde

De KVK vroeg deze ondernemers ook naar hun financiële situatie.

Negen van de tien ondernemers hebben volgens het onderzoek hun financiën op orde: zij hebben de inkomsten en uitgaven inzichtelijk, kunnen de maandelijkse kosten vaak volledig/grotendeels betalen en hebben nauwelijks betaalachterstanden of schulden.

Zo’n één op de tien ondernemers staat er financieel minder goed voor. De coronacrisis speelt hierin een grote rol; twee op de drie ondernemers met schulden geven aan dat deze grotendeels of volledig door de coronacrisis komen.

In bijvoorbeeld de horeca is de situatie nijpend, een derde van de ondernemers in die sector heeft betaalachterstanden of schulden en kan minder vaak de maandelijkse rekeningen betalen. Het merendeel wijdt deze betaalachterstanden of schulden aan de coronacrisis.

Toekomstperspectief ondernemers rooskleurig

Hoe zien ondernemers de komende zes maanden? Ook daarop kreeg de KVK veel positieve reacties. Ondernemers zijn optimistischer over de toekomst dan vorig jaar, met een rapportcijfer van 7,4 tegenover 6,9 vorig jaar.

Ze zijn vooral hoopvol over de omzet- en winstverwachting; twee op de vijf ondernemers verwacht dat deze zullen toenemen. Daarbij verwacht een derde een toename in het eigen vermogen of het aantal klanten. Desalniettemin verwacht één op de zes dat de omzet en winst de komende zes maanden zullen afnemen.

De grote meerderheid verwacht in de komende zes maanden geen financiële problemen of (extra) geld nodig te hebben om de coronacrisis door te komen. Een uitzondering daarop zijn de bedrijven in de horeca en cultuur, sport en recreatie. Een vijfde van de horecaondernemers en een zesde binnen cultuur, sport en recreatie verwacht het niet te redden zonder externe financiering.

Coronacrisis nog niet voorbij

In totaal geeft één op de tien van de ondernemers een onvoldoende voor de vooruitzichten, in de horeca is dat bijna een kwart. De coronacrisis speelt een rol bij deze toekomstverwachtingen.

“We verwachten dat het aantal ondernemers in de problemen nu toeneemt”, zegt KVK-adviseur Gé Gijsen”. Hij spreekt dagelijks ondernemers die het moeilijk hebben. “De crisis is duidelijk nog niet voorbij. Het is zaak om oog te houden voor deze groep ondernemers in zwaar weer. Mensen die ik spreek staan soms aan de rand van de afgrond.”

Om deze ondernemers te ondersteunen, opende de Kamer van Koophandel een Coronaloket, te bereiken onder nummer 0800-2117. KVK kan ook doorverwijzen naar andere organisaties met specifieke kennis om ondernemers verder te helpen.


Bekijk het volledige onderzoek ‘Ondernemen in 2021‘ 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie