"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Omzet zakelijke dienstverleners schiet omhoog. 35% ziet tekort personeel als belemmering verder herstel.

21 procent meer omzet in het tweede kwartaal. Ten opzichte van een jaar eerder: het dieptepunt in de coronacrisis. Omzet nu hoger dan in Q2 2019. Grootste zorg: 35,4 procent van de ondernemers in zakelijke dienstverlening ziet tekort aan arbeidskrachten als belemmering verder herstel.

De omzet van de zakelijke dienstverlening lag in het tweede kwartaal van 2021 20,9 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Een jaar geleden hadden veel branches zwaar te lijden van de maatregelen om het aantal coronabesmettingen te beperken. Reden voor deze forse stijging.

Toch laat een vergelijking met het tweede kwartaal van 2019 ook zien dat de meeste branches qua omzet al weer boven de niveaus van voor corona zitten. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

In sector zakelijk dienstverleners zit onder andere de bemiddelingsbranche, maar ook de meeste zelfstandige (interim) professionals. Omzet die bijvoorbeeld een interim-manager in de publieke sector maakt, rekent het CBS als omzet ‘zakelijke dienstverlening’.

Omzet (interim)management & advies boven niveau 2019

De omzetgroei van de zakelijke dienstverlening van 20,9 procent was niet eerder zo groot. Het vorige record stamt uit het eerste kwartaal van 2006, toen de omzet van de zakelijke dienstverlening 11,2 procent hoger was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vergeleken met twee jaar geleden lag de omzet van de gehele zakelijke dienstverlening 1,4 procent lager.

  • In de managementadvies sector, waar ook zelfstandig interim-managers en organisatieadviseurs vallen, lag de omzet in het tweede kwartaal van 2021 13 procent hoger dan in dezelfde periode van 2020 en 9 procent hoger dan in 2019.
  • Bij de IT-dienstverleners was de omzet 12,8 procent hoger, vergeleken met twee jaar eerder was dit 10,2 procent.
  • De rechtskundige dienstverlening kende sinds de start van de coronacrisis als enige branche binnen de zakelijke dienstverlening geen kwartaal met een omzetdaling ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal was de omzet 11,2 procent hoger dan een jaar eerder en 12,7 procent hoger dan twee jaar eerder.
  • De uitzendbranche zette 20 procent meer om vergeleken met het tweede kwartaal een jaar eerder en zit daarmee precies op het niveau van twee jaar geleden. Met name de grotere uitzendbureaus profiteren van de aantrekkende vraag.
Cijfers CBS. Bewerking ZiPconomy

Ondernemersvertrouwen stijgt, zorgen over krapte

Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners steeg in het derde kwartaal van 2021 naar 16,2. Hiermee komt het ondernemersvertrouwen voor het eerst weer boven het niveau voorafgaand aan de coronacrisis.

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn optimistisch over de verwachte ontwikkeling van de omzet en de personeelssterkte. In het derde kwartaal verwacht per saldo 4,9 procent van de ondernemers meer om te zetten en verwacht per saldo 26,0 procent een toename van de personeelssterkte. Wel verwacht per saldo 35,4 procent van de ondernemers dat een tekort aan arbeidskrachten een belemmering zal zijn.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie