"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Tozo stopt. “Schrap de vermogenstoets bij bijstand zelfstandigen structureel”

Het economische steunpakket wordt gestopt. Voor zelfstandigen die beroep doen op de bijstandsregeling voor zelfstandigen blijft tot het einde van het jaar de vermogenstoets achterwege. ‘Doe dat permanent’ zo bepleit zelfstandigenorganisatie VZN.

Het demissionair kabinet zet per 1 oktober de coronasteun aan ondernemers stop. Ook de Tozo, de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, wordt beëindigd. “Ondernemers die financiële ondersteuning nodig hebben, kunnen vanaf 1 oktober weer een beroep doen op de reguliere bijstand voor zelfstandigen (het Bbz)” zo laat het kabinet weten. Wel wordt de regeling tot het einde van dit jaar vereenvoudigd, om de Bbz voor gemeenten uitvoerbaar te houden. Dit betekent dat gemeenten geen vermogenstoets hoeven uit te voeren, dat ondernemers met terugwerkende kracht van maximaal twee maanden een Bbz-uitkering kunnen aanvragen en dat de gemeente het inkomen en de hoogte van de Bbz-uitkering per kalendermaand (in plaats van per boekjaar) vaststelt. “Vanaf 1 januari 2022 voeren gemeenten het Bbz weer zonder wijzigingen uit” zo laat het kabinet alvast weten

Kwetsbare sectoren

VZN, de Vereniging Zelfstandigen Nederland, zegt in een reactie dit kabinetsbesluit te begrijpen, mist de economie ook echt open gaat. Cristel van de Ven, voorzitter van VZN: “Van de getroffen zelfstandig ondernemers is de overgrote meerderheid inmiddels weer aan de slag met het eigen bedrijf. Daarnaast zijn er flink wat zelfstandigen tijdens de lockdowns andere werkzaamheden gaan verrichten in sectoren waar de vraag niet stilviel. Dankzij hun veerkracht genereren ook zij al weer geruime tijd zelf inkomsten.”

Speciale en blijvende aandacht voor branches die nog steeds grote hinder ervaren door de coronacrisis, is volgens VZN hard nodig. Voor veel zelfstandigen in de kunst- en cultuursector lijkt het, zoals het er nu naar uitziet, immers allemaal pas vanaf september opnieuw te gaan beginnen. En voor zelfstandig ondernemers uit de evenementen- en toeristenbranche is het hoogseizoen al zowat voorbij. Van de Ven: “Deze mensen hebben meer tijd en steun nodig om hun buffers weer op te bouwen. De coronamaatregelen in combinatie met ontoereikende coronasteun, door o.a. de partnertoets bij tozo, heeft er bij hen ingehakt, zowel financieel als mentaal. We moeten nu niet te snel denken: het gaat weer goed met de economie, het leed is geleden.”

Het besluit om zelfstandig ondernemers de rest van het jaar de mogelijkheid te geven om achteraf bijzondere bijstand (Bbz) aan te vragen, helpt hen om er bovenop te komen. VZN stelt voor om dit structureel in te voeren, evenals het structureel schrappen van de vermogenstoets.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie