"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ooa Boek van het Jaar 2020: ‘De zelfbewuste leider’ van Godfried IJsseling

De afgelopen tijd boog een vakjury zich over de vraag welk boek op het vlak van management en organisatieadvies de titel ‘Ooa Boek van het Jaar 2020’ verdient. Juryvoorzitter Marijke Spanjersberg maakte bekend dat de keuze is gevallen op ‘De zelfbewuste leider’. van Godfried Ijsseling.

Uit de lijst van bijna 90 boeken die in 2019 op de markt kwamen, stelde de zevenkoppige vakjury eerder dit jaar een top 10 samen. De volgende vijf criteria werden daarbij gehanteerd: ‘geeft het boek te denken, is het maatschappelijk relevant, is het oorspronkelijk, toepasbaar en toegankelijk’. De gekozen boeken belichten de thema’s van onze tijd, elk in een ander perspectief. De auteurs uit de top 10 kregen de gelegenheid om een webinar over hun boek te verzorgen voor de Ooa-leden. Godfried IJsseling trapte vanmiddag af met zijn webinar, en er volgen er nog zes.

Na verhitte debatten om het pleit voor het ene of juist het andere boek te beslechten kwam de jury tot een shortlist van drie boeken. ‘Meer dan de som der delen’ (Brechtje Kessener en Leike van Oss), ‘How to survive the organizational revolution’ (Ard-Pieter de Man, Pieter Koene en Marijn Ars) en ‘De zelfbewuste leider’ (Godfried IJsseling) sprongen er binnen de top 10 uit voor de jury. Drie geheel verschillende boeken uit de tien beste boeken van 2019 die je gelezen moet hebben als je je vak serieus neemt: een boek over breed kijken naar complexiteit, een boek over eigentijds organiseren en een boek dat de weg wijst in het doolhof van onze eigen geest, opdat we een zuiver kompas ontwikkelen voor het werk dat we doen.

Na grondig beraad heeft de jury unaniem gekozen voor het boek ‘De zelfbewuste leider’ van Godfried IJsseling. ‘Het boek nodigt uit tot kritische zelfreflectie, zonder het paradijs te beloven. Want ook onze binnenwereld kent zijn eigen chaos en ongrijpbaarheid. Een waardvol boek voor onszelf én een boek dat je je klant aanreikt met als begeleidende tekst zoiets als: ‘je begrijpt het pas als je het doorhebt, maar dit is een boek waar ik graag nog een keer met je over doorpraat’, aldus de jury. IJsseling zelf over zijn prijs: “Ik ben zeer vereerd en ongelofelijk blij met deze prijs, voor mezelf maar ook voor het boek en zijn boodschap”.

Huldiging tijdens Ooa-moment van de Orde

Op 6 oktober, aansluitend aan de ALV, vindt het Ooa-moment van de Orde plaats waar Godfried IJsseling officieel wordt gehuldigd. Het Ooa-moment van de Orde vervangt het Ooa Boek & Festival, dat door de coronacrisis geen doorgang kon vinden. Naast de huldiging van IJsseling presenteert de Ooa tijdens dit ‘moment’ haar plannen en bieden zij alle werkgroepen, netwerken en andere initiatiefnemers binnen de OOA een kans om zich te laten zien.

Het boek De Zelfbewuste Leider. Naar het hart van persoonlijk leiderschap is o.a hier te koop.

 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie