"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Fusies, overnames, funding: na de ‘shock’ komt de blik vooruit

In mijn vorige column gaf ik aan dat ik nog niet wist waar ik het deze maand over zou hebben. De wereld is dermate grillig dat vooruit kijken moeilijker is dan ooit. We zijn inmiddels weer een maand verder en we ‘bewegen’ met z’n allen naar mijn idee wel degelijk in de manier waarop we naar de situatie kijken

Steeds meer ondernemers onderkennen dat we niet snel terugkeren naar de stand van voor corona. En vanuit dat besef ontstaat een soort nieuwe focus: De fase van de ‘shock’ maakt plaats voor een fase van voorzichtig vooruitkijken. Hoe kan ik mijn organisatie aanpassen aan de nieuwe situatie?

Natuurlijk: we zijn vaak vooral bezig met de issues die op de korte termijn het allerbelangrijkst zijn. Het betalen van de huur en de salarissen. Het zo goed mogelijk op orde houden van de dagelijkse business. Maar zoals gezegd: steeds vaker ontstaat er ook ruimte voor een blik vooruit.

Grote verschillen

Wat een blik in de toekomst oplevert verschilt natuurlijk enorm per organisatie. In de wereld van flex waarin wij opereren zijn er zowel partijen die het nog redelijk tot prima doen, als partijen die het vreselijk zwaar hebben en met recht vrezen voor hun voortbestaan.

Bij partijen die het goed doen zie ik soms al een proactieve beweging. Enkele benaderen ons met de vraag of ze misschien een rol kunnen spelen in de richting van bedrijven die het minder goed hebben. Bijvoorbeeld in de vorm van een overname, waardoor zij zichzelf versterken en de andere partij in staat is om te overleven, in plaats van kopje onder te gaan. Zij combineren het lef om in turbulente tijden een investering te doen met het besef dat er juist nu hele mooie bedrijven zijn die het normaal gesproken prima zouden doen, maar puur als gevolg van een extreme situatie dreigen te verdwijnen.

  • Zie voor de eerdere ondernemerschapscolumn van Rob de Laat: deze pagina

Bij partijen die aan de andere kant van het spectrum zitten en het enorm zwaar hebben is die stap om vooruit te kijken  – begrijpelijkerwijs – aanmerkelijk moeilijker te zetten. Toch raad ik iedereen aan om op het juiste moment die stap wél te zetten. Ik denk in deze periode regelmatig aan de uitspraak van een bekende ondernemer: ‘Hoop is geen strategie’. Ofwel: stilzitten is geen optie. Juist als we het moeilijk hebben zullen we met een stevige dosis realiteitszin in de spiegel moeten kijken en voor onszelf de balans opmaken: Hoe kom ik eruit als deze situatie langer duurt? Sta ik er goed voor? Welke stappen moet ik zetten om duurzaam te kunnen doorgaan met mijn onderneming? Lukt dat autonoom? Of moet ik me aansluiten bij een club waarmee ik verder kan?

Lef

Er zijn natuurlijk talloze scenario’s mogelijk, maar dat ‘lef’ om op het juiste moment in de spiegel te kijken kan het verschil uitmaken tussen (kunnen) doorgaan of kopje onder gaan. Neem dus de tijd om een antwoord te formuleren op de vraag wat het voor jouw bedrijf betekent als we in een langdurige recessie terechtkomen. Kijk serieus naar die situatie en naar een bijbehorend businessplan en een passende tijdsplanning. En ja, het kan zijn dat het beter is om nu het lef te hebben om die reddingsboei te pakken dan stil te vallen in fatalisme.

Neem de tijd om een antwoord te formuleren op de vraag wat het voor jouw bedrijf betekent als we in een langdurige recessie terechtkomen.

Het gaat er uiteindelijk om dat je in de eerste plaats kijkt waar jouw organisatie mee geholpen is. Of je nu de partij bent die er goed voorstaat of de partij die er minder voorstaat: Kijk vanuit jouw eigen perspectief wat jou het beste resultaat brengt.

‘Adapt and adjust’

En nu ik toch aan het citeren ben. Ook aan Darwin moet ik regelmatig denken. De belangrijkste les van zijn Origin of Species is immers: “It is not the most intellectual of the species that survives; it is not the strongest that survives; but the species that survives is the one that is able best to adapt and adjust to the changing environment in which it finds itself.” Ik wens je realiteitszin en wijsheid bij het bepalen van de juiste stappen in deze vreemde tijd.

Ook volgende maand ga ik weer in op een specifiek ondernemersthema. En ook dan ga ik weer proberen vooral aan te haken bij de huidige ontwikkelingen. Wil je alle columns ontvangen in je mailbox? Meld je dan aan via rob.delaat@iriscf.nl. Ik hoop: Tot ziens!

Rob de Laat is sinds 1989 actief in de wereld van flexibele arbeid. Sinds 2019 is hij o.a. associate partner bij fusie- en overnamespecialist IRIS Corporate Finance, waar hij zich richt op de flexbranche. Eerder was hij onder andere oprichter/directeur van Staffing Management Services (in 2018 verkocht aan HeadFirst Group) en de Flexgroep en ook voorzitter van de branche-organisatie Bovib. Daarnaast is hij medeauteur van het boek Professioneel Inhuren van Flexibele Arbeid, een handboek voor lijnmanagers, directies, HRM-professionals en inkopers waarin alle aspecten van de Nederlandse flexmarkt aan bod komen. Bekijk alle berichten van Rob de Laat