"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“PvdA op dood spoor met extra ZZP-belasting”

De PvdA wil bedrijven, die zelfstandigen inhuren extra belasten. PvdA leider Asscher zegt in de Volkskrant (21-1-2020) dat zelfstandigen net zo duur moeten worden gemaakt als vaste krachten. Bedrijven met “vaste” arbeidskrachten krijgen dan belastingvoordeel. Deze maatregel is onderdeel van de PvdA visie op de arbeidsmarkt, waarin de partij zegt vooral nieuwe zekerheden te willen afdwingen.

Stichting ZZP Nederland betreurt dat de PvdA tegen beter weten in zelfstandige ondernemers maar blijft beschouwen als afhankelijke flexwerkers, die dan tegen wil en dank door de overheid moeten worden “beschermd” met allerlei verplichtingen. Volgens voorzitter Maarten Post is deze beeldvorming een klap in het gezicht van alle zelfstandige ondernemers, die er bewust voor kiezen om onafhankelijk en zelfstandig in hun inkomen te voorzien. Ook Ton Wilthagen (hoogleraar arbeidsmarkt) is kritisch: “Het is een illusie dat de PvdA de klik weer helemaal terug kan draaien naar een cao voor iedereen”.

Volgens ZZP Nederland levert Asscher op deze wijze zeker geen constructieve bijdrage aan de discussie over de toekomst van een moderne arbeidsmarkt, die op dit moment wordt gevoerd. De algemeen bekende problematiek van werkenden met een laag verdienvermogen, wordt met dit soort generieke maatregelen niet opgelost en is in het nadeel van de echte zelfstandigen.

Stichting ZZP Nederland werkt samen met andere zelfstandigenorganisaties aan oplossingen, waarbij onafhankelijke zelfstandigen in vrijheid kunnen ondernemen en afhankelijke werkenden aan de onderkant van de arbeidsmarkt perspectief wordt geboden. “Wij streven daarbij naar oplossingen die op breed draagvlak kunnen rekenen”, zegt Post. “De politiek moet inzien, dat ondernemerschap, vooral bij de jongeren, een belangrijke waarde vertegenwoordigt in de huidige arbeidsmarkt”.

ZZP Nederland is de grootste onafhankelijke ondernemersorganisatie voor zelfstandigen zonder personeel in Nederland. Bekijk alle berichten van ZZP Nederland

4 reacties op dit bericht

 1. Goed zo…
  Handen af van hard werkende Nederlanders…..

  Semi communistisch gedoe van regent Asscher….totaal geen beeld van wat er speelt in de maatschappij….

  Politiek gebrabbel met het oog op de verkiezingen van volgend jaar…jammerlijk marketing trucje

 2. Ook hier worden ZZP-ers weer op één hoop gegooid. Medewerkers die voorheen in vaste dienst werkten worden boventallig verklaard en ontslagen en gaan nu werken als Zelfstandig Ondernemer. (met dank aan het UWV die dit promootte !!)
  Mensen doen alles om centjes te verdienen om zo te kunnen overleven . Wat er echter niet bij verteld wordt als je kiest voor het ondernemerschap is dat daar ook verantwoordelijkheden bij horen, niet verplicht, maar wel tekenend zijn van goed en verantwoord ondernemerschap. Als je gaat ondernemen moet je je goed beseffen wat de lusten zijn, maar ook de lasten. Je moet o.a. zorgen voor een eigen pensioen, een eigen vangnet bij ziekte of arbeidsongeschiktheid, allemaal zaken die jouw eigen verantwoordelijkheid zijn. Helaas zien wij allemaal dat deze huidige maatschappij die verantwoordelijkheid niet kan dragen.
  Toen ik destijds begon als Zelfstandig Ondernemer kwam er nog iemand van de Belastingdienst langs met een dik handboek met daarin de “spelregels” van het ondernemen. Helaas staat daar ook niets in over het wel of niet verantwoord ondernemen maar het een en ander werd je wel uitgelegd in een persoon;ijk gesprek welke risico’s je kon gaan lopen. Nu zijn we ondertussen zover dat een en ander verplicht gesteld moet worden omdat er “ondernemers” zijn die eigenlijk niet bezig zijn met ondernemen, maar bezig zijn met overleven, en dat overleven doe je door aan het werk te blijven en centjes te verdienen. En om aan het werk te blijven worden uurtarieven zo laag mogelijk ingezet zodat kans op inkomsten groot blijven. Maar bij lagen tarieven horen lage kosten zul je denken. Hoort bij lage uurtarieven ook het verantwoord ondernemen? Wie zal het zeggen, ik kan niet in de kosten van een gemiddelde ondernemer kijken en beoordelen of hij/zij dan nog verantwoord bezig is.
  Misschien wordt het tijd dat bedrijven/directeur-eigenaren ook hun verantwoordelijkheid gaan nemen en accepteren dat als je een Zelfstandig Ondernemer tijdelijk inhuurt voor een project dat je daar ook een eerlijke prijs voor betaald zodat verzekeringen en reserves opgebouwd kunnen worden. Maar om nu een OAV of pensioen verplicht te stellen door een wet ………
  Mijn idee, NEEN!
  Heb je die zaken al geregeld dan zijn de premiebetalingen e.d. terug te vinden in de boekhouding en zijn het zakelijk kosten waardoor je belastingaanslag iets lager wordt, heb je ze niet dan betaal je gewoon je belastingen over je inkomsten.
  Moet een opdrachtgever kunnen controleren of jij deze zaken geregeld hebt?
  NEEN!, het is mijn eigen verantwoordelijkheid als ondernemer
  Moet het een criteria item zijn voor de Belastingdienst om een “echte”ondernemer te definiëren?
  MISSCHIEN

  Misschien moet er een soort “keurmerksticker” komen voor ondernemers die verantwoord bezig zijn zodat het kaf van het koren gescheiden kan worden.
  Voorlopig moeten opdrachtgever en opdrachtnemer samen door die deur kunnen en als je open en eerlijk tegen elkaar bent dan komen wij er samen wel uit. Want als er geen vertrouwen en wederzijds respect tussen elkaar is waar begin je dan aan?

 3. Daarbij is Minister De Jong, met zijn uitspraak ZZP-ers in de zorg is niet gewenst, duidelijk te vergelijken met de heer Asscher, het zijn de incompetente managers en besturen ( lees werkgevers in de zorg) de oorzaak van de uitstroom van de Zelfstandige Zorg Professionals in de zorg, begrijpt de politiek wel wat er werkelijk mis is in de zorg? Ik denk het niet. Personeel in de zorg is de laatste 30 jaar niet serieus genomen, zijn niet actie bijgeschoold, niet gezien als Menselijk Kapitaal, maar als zorgslaven die het rooster moeten vullen. Wanneer er deskundige managers in deze zorginstellingen aanwezig zouden zijn, zou er een uitloop zijn van zorgprofessionals. Wanneer Zorgprofessionals gezien worden van waarde, dan loop de zorg voor zorgvragers gewoon goed, want dat is wat intrinsiek zorgverleners willen doen, zorgen. Maar zoals in de bovenstaande commentaren ook blijkt, de markt veranderd en dus worden steeds meer mensen zzp-er. Erg nee, maar als de overheid zich daar weer mee gaat bemoeien, dan klopt er iets niet, het is in onze wet vastgelegd dat je ondernemer mag zijn En laat het MKB in Nederland nu ook nog de grootste werkgever zijn, ach de politiek staat zover van wat er in de maatschappij gebeurt en mensen zoals De Jong en Asscher praten gewoon met de verkeerde mensen, jammer, maar weet het is niet meer te stoppen. En de regeldrift van de overheid kan daar gelukkig niets aan veranderen.

 4. En hoe denkt Asscher dan over ZZPers die af en toe een andere ZZPer inhuren? Of weet hij niet dat dit gebeurt?