"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Waarom de perfecte kandidaat juist imperfect mag zijn

Waarom zoeken we alleen maar​ naar​ de erkende helden op de arbeidsmarkt? Waarom geven we de underdog zo weinig kans? Dat moet echt anders, betoogt Jeroen Moerenhout, die eind september een seminar over imperfectie organiseert.

Een tijdje geleden woonde ik een presentatie bij van DJ Hardwell tijdens een groot techfestival. Je kent hem vast wel, hij werd door de lezers van het toonaangevende Britse DJ Mag 2 maal uitgeroepen tot DJ van het jaar. Begeleid door pompende beats rende hij het podium op. Hij vertelde bevlogen over zijn carrière. De inspirerende oneliners over volharden, geloven, durven en doen vlogen zijn mond uit. De boodschap die hij letterlijk uitschreeuwde was: ‘If you can dream it, you can make it!

Yeah right, dacht ik.

Van dromen naar realiteit

Dat zou een mooie droomwereld zijn toch? Iedereen succesvol. Maar wat als je niet de ‘juiste’ sociale of culturele achtergrond hebt? Of de persoonlijkheid, het juiste netwerk, de juiste timing, geld, tijd of gewoon talent en geluk? Omdat je uit een gezin komt dat voor elke cent moest vechten en waar ‘gewoon doen’ het credo was om te overleven. Of omdat het leven door tegenslagen anders is gelopen dan gedacht. Of gewoon omdat je anders bent dan de maatstaf die we als maatschappij hebben ontwikkeld voor succes: economisch effectief en efficiënt…

Ik heb geweldig respect voor DJ Hardwell, maar wat hij bereikte is gewoon niet voor iedereen weggelegd.

Ik heb geweldig respect voor DJ Hardwell uiteraard, maar wat hij heeft bereikt is gewoon niet voor iedereen weggelegd. We moeten stoppen om dat te geloven. Succes is niet voor iedereen maakbaar. En dus moeten we ook stoppen om ons in het wervingsproces alleen maar te focussen op de Hardwells van deze wereld. Dat kan echt anders.

Van schaap met 5…

Het schaap met 5 poten, wie kent ‘m niet? De held, de alleskunner, ervaren, stabiel, hoog opgeleid en met het perfecte cv. Garantie voor succes, zou je zeggen. Maar is dat nog steeds zo in een tijd waarin niets meer zeker is en maatschappelijk belang steeds belangrijker wordt? Waarin de hang naar perfectie en controle steeds meer mensen in een burn-out helpt en managers tot wanhoop drijft? Een tijdperk waarin zingeving, diversiteit en nieuwe wegen ontdekken veel beter aansluiten bij de huidige maatschappij en technologische ontwikkelingen?

Toch blijven werkgevers volhardend de perfecte cv’s sorteren alsof ze op de loopband voorbijkomen.

Toch blijven werkgevers volhardend de perfecte cv’s sorteren alsof ze op de loopband voorbijkomen. Een cv dat niets zegt over iemands kunnen, willen en zijn, maar alleen over wat iemand ooit gedaan heeft. Een gemiste kans.

…naar ezel met 4 poten

Een ezel associëren we met dom. Zeker de ezels die geen 5 maar slechts 4 poten hebben. Zo kampen we ook met vooroordelen ten opzichte van kandidaten die niet de gebruikelijke en gewenste loopbaanpaden hebben afgelegd. Maar juist het leren omgaan met gebreken, verlies, ontberingen, falen en obstakels die op je pad komen maakt je wendbaar, niet je universitaire opleiding of belangrijke titel uit je vorige baan.

Aan stabiliteit heb je weinig meer in een werkomgeving die continu verandert en innoveert.

Ja, 5 poten, dat klinkt lekker stabiel. Maar aan stabiliteit heb je weinig meer in een werkomgeving die continu verandert en innoveert. De essentie van vandaag is vallen, opstaan, draaien en keren. Laat het schaap daarom lekker grazen en werf eens de kandidaat die onzekerheid, twijfel en teleurstelling ziet als commodity van het leven. Die door de reis die hij heeft afgelegd niet succes, maar zingeving als purpose heeft.

Anders is het nieuwe gewoon

Talent werf je niet meer om te vertellen wat ze moeten doen, maar om je inzichten te geven waar je zelf niet opkomt. Perspectieven die van culturele, sociale, fysieke of persoonlijke aard kunnen zijn. In de snelle en onzekere ontwikkelingen van vandaag horen afwijkende ideeën, concepten en werkvormen meer welkom te zijn dan dat iedereen in dezelfde pas loopt. Diversiteit in je team verbetert niet alleen de sociale ontwikkeling van je organisatie, maar werkt volgens meerdere onderzoeken ook echt beter en levert meer resultaat op.

Leve de underdog

Dus: laat het verleden los. Werf een keer niet de altijd vrolijke, gemotiveerde en succesvolle yolo-kandidaat die door het leven fuift. Werf in plaats daarvan de lamme en de blinde, de underdog, de miskleun, de loser, de einzelgänger, de weirdo en de zwever. De kandidaat die onderschat wordt en miskend is. Die met een andere mindset en vanuit een onverwachte invalshoek je versteld zal doen staan.

Seminar over imperfectie

De auteur van dit artikel, Jeroen Moerenhout, streefde altijd naar succes en perfectie. Tot 9 jaar geleden zijn oudste zoon Morris werd geboren. Hij bleek meervoudig gehandicapt. Ineens ging het leven niet meer over succes en perfect zijn, maar over acceptatie van het lot en daar inspiratie uit halen. Het imperfecte leven van Morris inspireerde hem om op 25 september een seminar over perfectionisme op de arbeidsmarkt te organiseren.

seminar jeroen imperfectie

Vind jij als Recruitment- of HR professional ook dat te veel talenten miskend en onderschat worden? Dat het echt tijd wordt voor een andere aanpak? Check dan hierhet programma en bestel je ticket. Tot 15 augustus krijg je ook nog eens 15 euro voordeel. Alle opbrengsten gaan naar Stichting Morris, dat medische dolfijntherapie op Curaçao wil realiseren voor de 9-jarige Morris.

Jeroen Moerenhout is zelfstandig Arbeidsmarktstrateeg bij Leefvermaak. Hij analyseert de arbeidsmarkt en helpt organisaties strategische uitdagingen op het gebied van werving & selectie te overwinnen. Jeroen spreekt en schrijft over de arbeidsmarkt en de toekomst van werk. Bekijk alle berichten van Jeroen Moerenhout