"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Minder ‘stoppers’ onder zzp’ers

Dynamiek in zzp-cijfers blijft groot.

Sinds het begin van dit jaar is het aantal ondernemingen in Nederland met 55.000 gestegen. Dit staat in de KVK Bedrijvendynamiek over het eerste halfjaar van 2019. Iets meer dan 70.000 mensen startten in die periode als fulltime zzp’er. 3% meer dan in de vergelijkbare periode in 2018. Bijna 25.000 mensen startten als part-time zzp’er (6% meer dan in 2018). Een parttime zzp’er is voor de KVK een zzp’er die bij zijn inschrijving in het Handelsregister heeft aangegeven dat hij minder dan 15 uur per week in zijn onderneming steekt. De sectoren Energie, Bouw en Zorg laten een iets boven gemiddelde groei van het aantal zzp’ers zien.

Volgens CBS cijfers is nu 12,5 % van de beroepsbevolking (ook) zzp’er. Een jaar geleden was dat 12,3%.

Minder stoppers

Opvallend aan deze laatste cijfers van de KVK is dat het aantal ‘stoppers’ voor het eerst sinds jaren daalt. De zzp-cijfers kennen traditioneel een flinke dynamiek. Zo stonden tegenover 85.000 nieuwe zzp’ers in eerste half jaar van 2018 ook een kleine 50.000 mensen die hun eenmans/vrouws onderneming stopten. Die stapten over naar een baan of stopten met werken (vaak met pensioen).

Het aantal ‘stoppers’ is in het eerste half jaar van 2019 echter gedaald. In deze periode staakten 45.000 zzp’ers met hun onderneming. De KVK geeft hier geen verklaring voor. Een krappe arbeidsmarkt lijkt een voor de hand liggende mogelijke oorzaak.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie