"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

1 op 20 werknemers overweegt te starten als zzp’er. 1 op 10 zzp’ers wil liever een baan.

Bijna een kwart wil wellicht starten als zzp’er. Driekwart wil dat zeker niet.

Een op de twintig mensen met een (vaste) baan overweegt binnen het jaar te starten als zzp’er. Dat zijn 337.000 mensen. Bijna een kwart (22%) zegt ‘misschien’ op de vraag of ze overwegen te starten als zelfstandige. Dat blijkt uit voorlopige cijfers uit het jaarlijks Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek 2019 van de Intelligence Group.  Aan dat onderzoek deden 2.923 mensen mee die nu een baan hebben of er een zoeken.

In 2018 startten 168.233 mensen als fulltime of parttime zzp’er, zo laat KVK weten. In 2019 groeit tot nu toe dat aantal verder door, terwijl er minder zzp’ers stopten dan in 2018.

Van de groep die overweegt om binnen het jaar zzp’er te worden zijn mannen wat over vertegenwoordigd. De helft heeft minimaal een HBO opleiding, terwijl 38% van de responsgroep hoger opgeleid is. De cijfers liggen in lijn met wie nu zzp’er is. 6 op de 10 zzp’ers is man en bijna de helft heeft een hogere opleiding.

Starters leeftijd zzp’er daalt

Van diegenen die zeggen te overwegen om binnen het jaar zzp’er te worden is de helft  jonger dan 35 jaar, zo weet de Intelligence Group, terwijl in de totale responsgroep 30% onder de 35 is.

Uit recente KVK cijfers blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de zzp’ers licht oploopt. Net als die van werknemers met een baan. Daar ligt het gemiddelde op 42 jaar, net iets jonger dus. We zien wel dat de gemiddelde leeftijd van de startende zzp’ers de afgelopen jaren daalt.

Bron: KVK

Een op tien zzp’ers wil liever een baan

Naast 5% werknemers die overwegen om binnen een jaar te starten als zzp’er, en een groep van 22% die daar over denkt, zijn er ook zzp’ers die liever een baan hebben. In de Zelfstandige Arbeid Enquete 2019 van TNO en CBS zegt 11,2% van alle zzp’ers dat – als ze de vrije keuze hebben – de voorkeur geven om in loondienst te werken. Dat zijn 120.000 mensen. In 2017 lag dat percentage op 10,5%. Vrouwen (12,6%) en mensen in de leeftijdscategorie 15-44 (12,2%) zeggen relatief vaker dat ze liever een baan hebben.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts