"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Vrijdag-ondernemerstip: 6 x waarom het handig is om in 2019 je zzp-boekhouding te automatiseren

In 2019 eindelijk afstappen van je boekhouding in eigen Excel-sheets? Een goed voornemen volgens Arjan van Nieuwbeerta. Hij heeft een aantal handige tips hoe je eenvoudig boekhoudtaken kan automatiseren.

Boekhouden: het hoort erbij als je zzp’er bent, maar een pretje is het niet altijd. Zelfs als je houdt van het werken met cijfers, dan nog  ga je het liefst zo snel mogelijk weer aan de slag met werk waarmee je geld verdient. Het is dus zaak om de boekhouding simpel te houden. Dat doe je door de boekhouding te automatiseren, met boekhoudsoftware. Dit kun je er allemaal mee.

1) Debiteurenbeheer automatiseren

Het belangrijkste aspect van een boekhouding is natuurlijk het versturen van facturen naar debiteuren. Met een online boekhoudprogramma of specifieke debiteurenbeheer software kan dat automatisch. Je maakt verkoopfacturen aan, waarna het systeem deze automatisch naar klanten stuurt. Indien nodig gaat er automatisch een herinnering naar de klant. Ook krijg je een seintje als een betaling heel lang op zich laat wachten en je een incassoprocedure moet starten.

Nog makkelijker is zo’n systeem bij abonnementen of andere vaste diensten. Je voert één keer alle factuurgegevens in en daarna doet het systeem alles automatisch.

2) Doe automatisch btw-aangifte

Gewoon razendsnel je btw-aangifte (laten) doen door een stukje software, dat is toch de droom van iedere ondernemer? Door het boekhoudprogramma te koppelen aan dat van de Belastingdienst, ben je met een paar muisklikken klaar. Geen gedoe dus meer met het uitzoeken en invoeren van alle gegevens voor de btw.

3) Koppel je boekhoudpakket met banken

We geven een paar voorbeelden van boekhoudpakketten die je direct met je bank kunt koppelen. Niet alle banken en pakketten koppelen met elkaar, dus check even op de site van de aanbieder of zij ook met jouw (zakelijke) bankrekening koppelen:

4) Facturen digitaal opslaan en scannen

Het is erg omslachtig facturen uit te printen en in mappen te bewaren. Daarom hebben bijna alle boekhoudprogramma’s de mogelijkheid om facturen digitaal op te slaan. Die digitale opslag kan ook voor fysieke bonnen en facturen die je zelf ontvangt. Veel boekhoudprogramma’s herkennen scans of foto’s van bonnen.

5) Geef je boekhouder direct toegang

Heb je een boekhouder en wil je voorkomen dat je heel veel tijd (en dus geld) kwijt bent aan het bespreken van de cijfers? Geef de boekhouder dan direct toegang (via de cloud) tot jouw ZZP boekhouding met een meekijk-functie. Dan kan hij meedenken en -indien nodig- direct ingrijpen, vragen stellen en advies geven.

6) Bied digitale betaalopties aan

Met facturatie- of boekhoudsoftware kun je allerlei betaalmogelijkheden toevoegen aan een factuur. Handig voor de klanten, omdat het betaalproces zo een stuk makkelijker wordt. Voor jou betekent het dat het geld sneller binnenkomt. Kortom, goed voor de cashflow.

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki , dé advieswebsite waar je als ondernemer de beste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en projectmanagement. Door onze expertise met je te delen ontdek je hoe software je helpt het maximale uit je business te halen. Bekijk alle berichten van Arjan Nieuwbeerta

2 reacties op dit bericht

  1. Mooi, heb ik dan goed aangevoeld, dit jaar met informer gestart. Koppeling met mijn webwinkel, dus de orders direct in de boekhouding, mijn bank KNAB, mijn auto; km registratie, bonnetjes via de app inlezen. Wel veel werk om alles geregeld te krijgen, maar daarna hoop ik echt tijd te besparen, zowiezo al met de aangifte, want als ik alles goed heb ingevoerd is dat nu maar 1 druk op de knop. Hoop eind van het jaar er goed op terug te kunnen kijken! Met vriendelijke groet,
    John

  2. Hoi John,
    Dat klinkt goed! Het is inderdaad even 1 keer een investering, maar ik weet zeker dat je er aan het eind van het jaar tevreden op terug kunt kijken 🙂
    Gr. Arjan