"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Kwart gemeenten heeft geen verplichte cijfers omtrent externe inhuur

Data ontbreekt, is achterhaald of lijkt onjuist.

Gemeenten moeten in hun begroting beleidsindicatoren opnemen die inzicht geven in hun overhead en externe inhuur. Uit onderzoek van Open State Foundation blijkt echter dat een op de drie gemeenten deze verplichte cijfers niet of niet volledig in de begroting heeft staan en dat veel cijfers niet kloppen of niet actueel zijn. Ook heeft een deel van de gemeenten geen cijfers over het meest recente jaar beschikbaar, zijn sommige cijfers niet juist weergegeven en lijken andere cijfers niet te kunnen kloppen wanneer ze nagerekend worden.

Zo blijkt dat een op de vier gemeenten helemaal geen gegevens publiceren over hun inhuur van extern personeel.  Eerder werd in de Personeelsmonitor  duidelijk dat de uitgaven aan inhuur van externen in 2017 gestegen was.

Een flink probleem om achter de cijfers te komen en met elkaar te kunnen vergelijken is dat elke gemeente zelf kan bepalen hoe ze hun rapportage inrichten. Tom Kunzler, directeur a.i. van Open State: ‘Om de beleidsindicatoren te verzamelen hebben we met acht personen een hele dag nodig gehad. Deze cijfers zijn te belangrijk om te verstoppen in 380 gemeentelijke pdf-begrotingen. Hoe kunnen raadsleden hun gemeente eenvoudig vergelijken op externe inhuur als ze daarvoor eerst allerlei pdf-documenten moeten downloaden en doorzoeken?’ Kunzler wil dat de toegankelijkheid de data beter wordt en roept het ministerie van Binnenlandse Zaken op deze beleidsindicatoren voortaan centraal te verzamelen en te ontsluiten als open data.

Open State doen dat nu deels zelf. Zo hebben ze onderstaande interactieve kaart gemaakt om per gemeente te laten zien wat hun externe inhuur is als percentage van de totale loonsom. Als ze dus al die cijfers bekend hebben gemaakt. Gemeenten zonder data over inhuur zijn grijs gekleurd op deze kaart.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts