"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
AVG

Zzp’er, deel niet teveel gegevens met je intermediair!

Op 25 mei aanstaande wordt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) vervangen door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De AVG is ook wel bekend onder de Engelse naam: General Data Protection Regulation (GDPR). Die nieuwe regels hebben ook hun impact op de relatie tussen zelfstandigen en bemiddelingsbureaus.

Er zijn al de nodige artikelen geschreven over wat intermediairs, brokers en MSP’s kunnen, dan wel moeten doen om aan de AVG te voldoen. Maar jij kunt hier zelf ook aan bijdragen, door eens te kijken wat je deelt. Deel alleen wat noodzakelijk is voor het doel van de samenwerking, namelijk het bemiddelen naar nieuwe opdrachten en de uitvoering van de beoogde opdracht.

Wat zijn je rechten?

De AVG geeft zzp’ers, die samenwerken met intermediairs, brokers of MSP’s een aantal rechten als het gaat om de bescherming van privacy gevoelige gegevens. We zetten je rechten nog even op een rijtje:

 • Recht op inzage. Dat is je recht om de persoonsgegevens die een organisatie van jou verwerkt in te zien;
 • Recht op rectificatie en aanvulling. Het recht om je persoonsgegevens die een organisatie verwerkt te wijzigen;
 • Het recht op beperking van de verwerking: Het recht om minder gegevens te laten verwerken;
 • Het recht met betrekking tot geautomatiseerde besluitvorming en profilering. Oftewel: het recht op een menselijke blik bij besluiten;
 • Het recht om bezwaar te maken tegen de gegevensverwerking;
 • Het recht op dataportabiliteit. Het recht om persoonsgegevens over te dragen (nieuw);
 • Het recht op vergetelheid. Het recht om ‘vergeten’ te worden (nieuw).

Wat mag jij van de intermediairs, brokers en MSP’s verwachten?

Intermediairs, brokers of MSP’s mogen zonder jouw geldige toestemming geen persoonsgegevens van jou verwerken en moeten aantonen dat zij deze geldige toestemming hebben gekregen. Daarnaast moet het net zo makkelijk zijn om je toestemming weer in te trekken als om die te geven.

Je mag verwachten dat wanneer je ergens solliciteert, je actief gevraagd wordt om toestemming te geven voor het verwerken van je gegevens. Dat wil zeggen dat je met het insturen van je sollicitatie dus niet automatisch akkoord gaat, maar je zelf bijvoorbeeld een vakje aan moet vinken. Daarnaast mag je een verwijzing naar een helder privacy statement verwachten, zodat je weet wat er met je gegevens gebeurt en waar je dus toestemming voor geeft.

Partijen die lid zijn van de Bovib (Branche-organisatie voor intermediairs en brokers) zijn via de kennissessies van de branche-organisatie in het algemeen goed geïnformeerd over de impact van de AVG op hun activiteiten. Ook is er een landelijke werkgroep waarin kennis, best practices en voorbeelden worden gedeeld met de leden.

Wat kan jij zelf doen richting de intermediairs, brokers en MSP’s?

De AVG zorgt er dus voor dat organisaties de nodige maatregelen moeten nemen om aan hun verantwoordelijkheden te kunnen voldoen en hiermee jouw privacy te waarborgen. Maar ook jijzelf kan hieraan bijdragen door je bewust te zijn van de gegevens die je op je cv zet en met dergelijke organisaties deelt.

Ook voor een zzp’er is het cv vaak hét visitekaartje. Het is begrijpelijk dat jij je als professional met je cv wilt onderscheiden, zodat jouw cv eruit springt tussen alle anderen. Dat is ook je goed recht, maar pas op dat je niet té veel gegevens deelt. Wanneer een intermediair, broker of MSP’s jouw cv in haar bestand opneemt, wordt deze, met in sommige gevallen gevoelige informatie, in jouw kandidaat dossier opgeslagen, terwijl zij deze gegevens helemaal niet nodig zijn of zelfs mogen hebben. Want onbewust kan jij namelijk bijzondere gegevens delen die volgens de AVG niet verwerkt mogen worden zonder wettelijke grondslag.

Onderstaand voorbeeld cv bevat een aantal persoonsgegevens waarvan jij jezelf af zou kunnen vragen of je niet teveel (bijzondere) persoonsgegevens deelt met organisaties:

 • (Pas)foto;
 • BSN;
 • Geloofsovertuiging;
 • Burgerlijke staat / gezinssamenstelling;
 • Geboorteplaats;

Voor de meeste van deze gegevens geldt namelijk dat deze geen toegevoegde waarde hebben voor het doel waarom je de gegevens deelt, namelijk het bemiddelen naar een nieuwe opdracht. Daarnaast is het zo dat in het geval van de eerste vier punten het gaat om bijzondere persoonsgegevens en zoals eerder aangegeven, mogen deze niet zonder wettelijke grondslag worden verwerkt.

Nu vraag jij je misschien af wat er zo bijzonder is aan een (pas)foto op je cv. Dit staat toch leuk en onderscheidend? Dat klopt, maar een foto zegt bijvoorbeeld iets over je uiterlijke persoonskenmerken en je etnische achtergrond. Het logo van je onderneming zou een goed alternatief kunnen zijn, waarmee je meteen in het kader van de Wet DBA je ondernemerschap onderschrijft!

Je BSN op je cv is toch handig, want dan hebben ze die alvast? Als je een opdracht hebt weten te bemachtigen, hoeft een opdrachtgever je BSN nog steeds niet te hebben, omdat je als zzp’er niet in dienst treedt bij een organisatie. Omdat je zzp’er bent, zal een opdrachtgever, in het kader van de Wet DBA, wel vragen om je KvK inschrijving en BTW nummer. Wanneer je als zzp’er je werkzaamheden vanuit een eenmanszaak verricht, is de kans groot dat je BTW nummer vrijwel gelijk is aan je BSN. Deze kwestie heeft de aandacht van de politiek. Hierover kan je meer lezen in dit artikel van Hugo Jan Ruts.

Wees jezelf er van bewust wat je deelt!

Door de invoering van de AVG mag je dus verwachten dat intermediairs, brokers en MSP’s jouw privacy nog beter waarborgen, maar het begint natuurlijk allemaal bij de gegevens die je zelf deelt. Bekijk dus eens welke gegevens jij allemaal op je cv hebt staan.

Ga jij voor de volgende keer dat je reageert op een opdracht je cv nog aanpassen?

 

Patricia Boer en Anneli Schenkel, Immens Interim | Finance | Recruitment

 

 

 • Patricia Boer is manager Backoffice van Immens, projectmanager AVG en lid van de AVG werkgroep van de Bovib.
 • Anneli Schenkel is recruiter en lid van het AVG implementatie team bij Immens
ZiPconomy geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen op ZiPconomy. Naam en functie van deze gastbloggers worden onder het artikel vermeld. Bekijk alle berichten van Gastblogger