"Exploring the future of work & the freelance economy"
goed opdrachtgeverschap

Van zwart wit denken naar samen kleur geven aan goed opdrachtgeverschap.

Column van Lisette van Rossum naar aanleiding van het initiatief van de ABU en PZO- ZZP om te komen tot de Code goed opdrachtgeverschap.

Aan het liedje Zwart wit van Frank Boeijen dacht ik al rijdende van de ene afspraak naar de andere. Deze gedachte is op zich wel bijzonder, want eigenlijk ben ik niet zo’n fan van het Nederlandse lied. Dit heeft denk ik te maken met de tijd waarin ik opgroeide. Namelijk de tijd waarin the Beatles beroemd waren, David Bowie voor het andere muziekgeluid zorgde en The Rolling Stones al stevig aan de weg timmerden.

Zwart wit denken, goed of fout denken, daar moeten we vanaf. Bijvoorbeeld als we het hebben over contractvormen. De arbeidsovereenkomst is niet beter dan de overeenkomst van opdracht. Beide overeenkomsten zijn goed en kunnen prima naast elkaar (voort)bestaan.

Spelregels

Bij elk type overeenkomst horen ook spelers. Bij de arbeidsovereenkomst werkgever en werknemer. Bij de overeenkomst van opdracht opdrachtgever en opdrachtnemer. En waar spelers zijn, zijn er ook spelregels. Maar welke spelregels zijn er eigenlijk voor de relatie opdrachtgever/opdrachtnemer? Dit heeft ertoe geleid dat de ABU samen met PZO- ZZP het initiatief heeft genomen om te komen tot de Code goed opdrachtgeverschap. Wat maakt een opdrachtgever tot een goede opdrachtgever? Daartoe hebben we met elkaar vier kernwaarden benoemd.

Code goed opdrachtgeverschap

De Code goed opdrachtgeverschap is niet een statisch document, maar een dynamisch. Deze zal in de loop der tijd verder worden ingevuld.

Het werk is dus nog niet af. Maar het zijn de eerste belangrijke stappen op dit terrein.

Laten we aan de slag gaan met de Code. Laten we samen – opdrachtgever én opdrachtnemer – er kleur aan geven!

(zie dit artikel + video voor meer informatie over de code en de integrale tekst) 

Mr. Lisette van Rossum (Fiscaal Recht, Rijksuniversiteit Leiden en Europese Fiscale Studies, Erasmus Universiteit Rotterdam) startte haar loopbaan als assistent accountant bij Moret en Limpberg. Bij Fortis Nederland en Delta Loyd specialiseerde zij zich in loonheffingen. Deze ervaring breidde zij verder uit in functies bij o.a. KPMG Meijburg & Co en NV Nuon Energy. Sinds 2010 is Van Rossum beleidsmedewerker bij de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen). Daar is zij verantwoordelijk voor alles op het gebied van fiscale wet- en regelgeving. In die hoedanigheid adviseert zij leden en lobbyt zij in Den Haag. Ook heeft zij het dossier zzp-intermediairs onder haar hoede. Mede van haar hand zijn de modelovereenkomst tussenkomst en bemiddeling. Bekijk alle berichten van Lisette van Rossum

4 reacties op dit bericht